Italiaans

Bon. Op de hoek van de kasteelpleinstraat en de teirninckstraat is er een take away Italiaan. Ik passeer er elke dag. Vandaag stapte ik er in alle impulsiviteit binnen. Buiten een gammele toog, een paar tafels en stoelen en een oven met wat kartonnen dozen is er niet veel te zien. De olijfkleurige italiaan van dienst sprak alvast geen woord Nederlands. Ik kreeg dan maar een prijslijstje onder mijn neus geduwd.

De keuze was simpel: ofwel een punt pizza ofwel een pizza van “45 cm”. Wat is dat dan, die 45 cm? Lengte? Dikte? Omtrek? Laat staan dat ik die afstand zo ineens correct kon inschatten. Veel verder dan wat zwaaien naar de stapel relatief kleine dozen ging het niet. Ik bestelde dus in de veronderstelling dat die “45 cm” er niet zoveel toe deed, zolang ie maar in een doos paste.

Boy, was I wrong! Het ging wel dégelijk om de diameter van zo’n spul. Je kon er een klein ontwikkelingsland jaren mee voeden. Vooraleer ik het goed en wel besefte had hij zo’n monster geprepareerd, in stukken gesneden en verdeeld over twee dozen.

Van de nood dan maar een deugd gemaakt en mijn bovenbuurman op een doos getrakteerd. Welke les trekken we hier uit? Betrouw nooit aanduidingen opgesteld door Italianen zonder dat ze je duidelijk kunnen maken waarop ze précies slaan.

Of leer op zijn minst Italiaans.

7 replies

 • Diameter int ’t Titaliaans is diàmetro 😉

  (Serieus, wat een monster. Wanneer ik naar de Turk-die-zich-als-Italiaan-voordoet ga, pak ik altijd een “kleintje” van 27 cm, en dát vind ik al ruim voldoende.)

 • Vandaag meeneemmenu van de chiliclub geprobeerd. één portie is daar ook voldoende om twee magen te voederen. Desalniettemin smaakte het naar meer…

 • Zou die pizza niet subsideerbaar of belastingsaftrekbaar zijn?! Uiteindelijk heeft hij er toch toe geleid dat je je buurman beter hebt leren kennen, en dat in de barre en koude grootstad, in tijden van verzuring en eenzaamheid 🙂

 • Wat kost zo’n 45 cm’er bij de take away Italiaan op de hoek van de Kasteelpleinstraat en de Teirninckstraat?

 • Matthias

  26 november 2005 at 2:44 pm

  een goede 10 euro

 • Vroeger was het geen slechte pizza, en ik ben er toch meerdere keren geweest (’t was dan ook vlakbij, toch wel zeker 10m dichter dan de frituur in de terninckstraat).
  Als ik me niet vergis stonden er toen indiers of pakistanen achter de toog, iets wat ik in’t begin maar vissig vond…

  Wat ik altijd deed was meerdere slices bestellen van verschillende pizzas die er lagen, want 45cm van dezelfde pizza was een beetje teveel van het goed.

  Maar hey, it beats the prices of Pizzahut of Pizzaphone (al hoef je daar niet eens voor buiten te komen).

 • Oh ja, en de burgerkebab II op de andere hoek (ik weet niet of die er nu nog is) kan ik niet echt aanraden. 😀

Commentaar is gesloten