Cable tuners

Volgens De Standaard kan Telenet niet voldoen aan de vraag naar de zogenaamde cable tuners. Dit zijn apparaatjes die voor een kleine 50 euro het mogelijk maken om de 8 zenders die uit het analoge aanbod werden geschrapt terug te ontvangen. Niks aan de hand, volgens Telenet, er zijn gewoon wat leveringsproblemen door weersomstandigheden. Ergens heb ik moeite met die uitleg.

Zat de modale Vlaming echt te wachten op digitale televisie? Niet bepaald. Toch zeker niet met de agressieve manier waarop de digitale snufjes worden geïntroduceerd. Eerst werden de abbonnementskosten en dito betalingen voor het reguliere aanbod veranderd, vervolgens moest iedereen opeens zijn televisie herinstellen – geen sinecure voor technisch onbeslagen klanten – en nu verdwijnen er zomaar even 8 analoge zenders. Telenet heeft dus veel goed te maken. Toch lijkt digitale televisie ook nu een slag in het water. Een prijskaartje van 250 euro voor een set-top box plus installatiekosten leggen de lat wel bijzonder hoog voor de moegetergde consument. De abbonnementstarieven mogen dan wel hetzelfde zijn als bij analoge televisie, nu al is duidelijk dat die lager liggen dan de werkelijke kosten die Telenet maakt. Ik verwacht mij alvast aan prijsstijgingen in de nabije toekomst. Kan Belgacom garen spinnen bij deze situatie? Dat is nogal twijfelachtig. Belgacom maakt gebruik van de klassieke ADSL lijn. De surfsnelheid wordt teruggeschroefd en je moet een ADSL abbonnement hebben bij Belgacom. Bovendien is hun aanbod – ondanks de voetbalrechten – zeker niet zo interessant als dat van Telenet.

Het tekort aan cable tuners om de 8 verloren zenders terug te winnen is dus een veeg teken aan de wand. De gemiddelde Vlaming kijkt de kat uit de boom. Zullen de prijzen zakken? Zullen de mogelijkheden van digitale televisie het klassieke time sharing systeem weten te overstijgen? Zal het aanbod van digitale televisie dat van zijn analoge tegenhanger inhoudelijk weten te overstijgen? Alles kan nog, maar zoals het er nu naar uitziet lijkt digitale televisie een dikke flop te worden als de klanten niet massaal toehappen. Ook al verplicht de Europese Commissie de lidstaten om over te schakelen naar een digitaal signaal.

4 replies

 • De verplichting van overschakelen op digitaal geldt enkel voor uitzendingen via de ether. Telenet heeft een eigen kabel, een gesloten systeem, en doet daarmee wat het wil. Al bestaat de kans dat men binnenkort meerdere (telefoon- en internet-)providers op die kabel zal moeten toelaten zoals Belgacom alternatieve ADSL-operatoren op haar koperdraadjes moet toelaten (tegen fikse vergoedingen weliswaar).

  Het aanbod van Telenet is wel in orde, vind ik. Ik zat er ook op te wachten, maar wat men momenteel biedt om dat aanbod te kunnen bekijken, is ondermaats. Ze kiezen voor de standaard DVB-C zodat wijdverspreide en goedkope standaardapparatuur ermee overweg kan, maar dan encoderen ze wel alle signalen. Tot voor kort (toen mijn desktop nog leefde) keek ik regelmatig TV via het insteekkaartje in die pc en nam ik ook daarmee op (allé, ik was toch bezig dat in orde te brengen). Nu bestaan er reeds geruime tijd goedkope DVB-C kaartjes, maar je kan die dus niet gebruiken op het Telenet-geval. En die digibox die niet eens kan opnemen, da’s ook weeral iets wat men snel links laat liggen. Bovendien bevatten die dingen enkel analoge uitgangen zodat je niets bent met een haarscherpe digitale LCD-TV en consoorten. Allemaal maatregelen opgelegd door The Hollywood Sharks die de mogelijkheden van de consumenten op die manier enorm inperken. Da’s zoals CD’s die je niet kan afspelen op een computer of niet kan overzetten op je mp3-speler. Men zou voor minder (al dan niet legale) alternatieven zoeken.

 • Allemaal geldklopperij, that is.
  Een kniesoor die erop let: ‘abo’ is met 1 b en 2 x n. Niets te zien, doorrijden aub!

 • een paar van mijn collega’s (zware voetbalfans) wachten net als de meeste vlamingen toch af. het is en blijft een kostelijke affaire voor een relatief lage meerwaarde.

 • Persoonlijkvind ik dat het beleid van Telenet absoluut niet door de beugel kan. Het verwijderen van 8 zenders van het analoge net zonder compensatie riekt naar contractbreuk. Daar bovenop nog eens minimum €49 vragen voor een cabletuner zodat de klant z’n 8 zenders terug kan krijgen is typisch het gedrag van een monopolist. En de klant? Die heeft geen keuze.

  Verkies je het digitale aanbod, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Zelfs het abonnement is niet duurder. Het enige dat je er voor over moet hebben is een klein bedragje van €199 voor de digibox. Hier kun je voor kiezen…of niet. De cabletuner moet je nemen, of 8 zenders missen en een verhoging van je abonnementsbijdrage slikken van 15%+ (8 zenders minder).

  Dot-je

Commentaar is gesloten