Netsensei

Much Ado About Nothing

Cable tuners

Volgens De Standaard kan Telenet niet voldoen aan de vraag naar de zogenaamde cable tuners. Dit zijn apparaatjes die voor een kleine 50 euro het mogelijk maken om de 8 zenders die uit het analoge aanbod werden geschrapt terug te ontvangen. Niks aan de hand, volgens Telenet, er zijn gewoon wat leveringsproblemen door weersomstandigheden. Ergens heb ik moeite met die uitleg.

Zat de modale Vlaming echt te wachten op digitale televisie? Niet bepaald. Toch zeker niet met de agressieve manier waarop de digitale snufjes worden geïntroduceerd. Eerst werden de abbonnementskosten en dito betalingen voor het reguliere aanbod veranderd, vervolgens moest iedereen opeens zijn televisie herinstellen – geen sinecure voor technisch onbeslagen klanten – en nu verdwijnen er zomaar even 8 analoge zenders. Telenet heeft dus veel goed te maken. Toch lijkt digitale televisie ook nu een slag in het water. Een prijskaartje van 250 euro voor een set-top box plus installatiekosten leggen de lat wel bijzonder hoog voor de moegetergde consument. De abbonnementstarieven mogen dan wel hetzelfde zijn als bij analoge televisie, nu al is duidelijk dat die lager liggen dan de werkelijke kosten die Telenet maakt. Ik verwacht mij alvast aan prijsstijgingen in de nabije toekomst. Kan Belgacom garen spinnen bij deze situatie? Dat is nogal twijfelachtig. Belgacom maakt gebruik van de klassieke ADSL lijn. De surfsnelheid wordt teruggeschroefd en je moet een ADSL abbonnement hebben bij Belgacom. Bovendien is hun aanbod – ondanks de voetbalrechten – zeker niet zo interessant als dat van Telenet.

Het tekort aan cable tuners om de 8 verloren zenders terug te winnen is dus een veeg teken aan de wand. De gemiddelde Vlaming kijkt de kat uit de boom. Zullen de prijzen zakken? Zullen de mogelijkheden van digitale televisie het klassieke time sharing systeem weten te overstijgen? Zal het aanbod van digitale televisie dat van zijn analoge tegenhanger inhoudelijk weten te overstijgen? Alles kan nog, maar zoals het er nu naar uitziet lijkt digitale televisie een dikke flop te worden als de klanten niet massaal toehappen. Ook al verplicht de Europese Commissie de lidstaten om over te schakelen naar een digitaal signaal.