Netsensei

Much Ado About Nothing

Ik keek naar Barbaren op Netflix

Barbaren is een Duitse serie waarvan je de eerste reeks nu op Netflix kan bekijken. Centraal staat een Romeinse officier die voor een verscheurende keuze staat. Kiezen voor het Romeinse Rijk dat hem geadopteerd heeft, of zijn Germaanse afkomst en de stammen waarmee hij verwant is. In zes episoden krijg je een verhaal vol intriges, wisselende allianties, verraad, trouw en twijfel over identiteit voor geschoteld.

De achtergrond voor deze serie is waar gebeurd: de Slag om het Teutoburg Woud rond 6 na Christus waarin de Romeinse veldheer Publius Quintcillius Varus het opnam tegen een verbond van Germaanse stammen. Ook de hoofdrolspelers, Thusnelda en Arminius, hebben echt bestaan. Verder is het verhaal, zoals het in de serie wordt gebracht, aangedikt en bewerkt om er beklijvend entertainment van te maken. Schrijver Arne Nolting geeft ook aan in de recensie in de New York Times dat de serie in eerste plaats goede fictie wil brengen.

Classical Education Today gaat dieper in op de mate waarin de serie zich verhoudt tot de historische werkelijkheid. Een van de fijnere punten is het Latijn waarvan de Romeinse soldaten zich bedienen. Daar is vrij zorgvuldig mee omgesprongen ook al kan niet precies worden achterhaald hoe authentiek, historisch conversationeel Latijn hoort te klinken. Wat de acteurs brengen is een gerestaureerde interpretatie. Het klinkt in ieder geval heel natuurlijk.

Je hoeft echter geen klassieke achtergrond te hebben om de verhaallijn te kunnen volgen. Het is ook vrij snel duidelijk in welke richting het verhaal zich beweegt. De screenwriting en de acteerprestaties zijn echter top waardoor de rek en de spanning er goed in blijen. Uiteraard is er het onvermijdelijke bloedvergieten en zwaardgevechten, maar het is nooit excessief en voldoende gedoseerd om het verhaal te ondersteunen. Op geen enkel moment begint Barbaren te vervelen. Een aanrader om te binge watchen.