Netsensei

Much Ado About Nothing

Hoe ik werk

Lilith deelde hoe ze werkt en hoe ze haar werk organiseert. En heel wat mensen zijn haar daarin gevolgd. Allemaal heel interessante verhalen want allemaal heel uiteenlopend en op sommige punten ook hele erg herkenbaar.  Dus, bij deze even een rondleiding in mijn eigen “keuken”.

Huidige job: Web developer in loondienst.

Huidige mobiele toestellen: iPad 2, Xiaomi MI2s.

Huidige computer: MacBook Pro, een persoonlijk toestel en eentje van het werk.

Zonder welke apps/tools/software kun jij niet werken en waarom?

Ik bouw websites. Of beter: ik werk onder de motorkap van websites. De pagina’s, teksten, menu’tjes, links, afbeeldingen,… die jullie zien worden doorgaans gegenereerd op basis van informatie die bewaard wordt in allerlei databases. Als je, bijvoorbeeld, op een knop duwt om te betalen in een webwinkel, dan zorgt mijn code ervoor dat je bestelling verwerkt kan worden door de winkelbeheerders.

Dat betekent dus dat ik ook heel wat toepassingen en systemen nodig heb om code te schrijven en te testen. Het heel verhaal is nogal technisch, maar hier zijn de meest visuele programma’s waar ik dagelijks mee werk.

PHPStorm is onontbeerlijk. Zie het als een extreem geavanceerde text editor of kladblok. Ik ga om met softwarebibliotheken met duizenden lijnen code: PHPStorm laat me toe om snel terug te vinden wat ik nodig heb om websites te bouwen.

De code die ik schrijf moet ik kunnen delen met mijn collega’s. En uiteindelijk moet ze ook nog op servers terecht komen. Sourcetree to the rescue! Code van mijn persoonlijke projecten deel ik dan weer via Github of bewaar ik op Bitbucket.

Herinner je nog de oude DOS tijden? Het zwarte scherm waarbij je commando’s moest intypen om iets gedaan te krijgen? Guess what: programmeurs werken daar vandaag nog altijd mee om met servers te kunnen communiceren. Bij mij staan er altijd wel een paar iTerm vensters open.

In de laatste jaren ben ik een groot fan geworden voor Google Apps en Google Drive voor alles wat e-mail, contacten, tekstverwerking, spreadsheets, etc. betreft. Off line vind ik Libreoffice het beste alternatief voor MS Office. Belangrijke documenten bewaar ik veilig op Dropbox.

Ik gebruik Pocket om overdag artikels te archiveren zodat ik ze op de trein in alle rust kan doornemen.

Hoe ziet je bureau eruit?

Op mijn bureau op het werk staat er een monitor, een laptopstand en een klavier. Ik hou er een pragmatische clean desk op na: er ligt hooguit een dun stapeltje papier met nota’s, en een beker met wat schrijfgerei.

Thuis is het anders. We hebben een bureau op onze slaapkamer, maar daar zit ik niet vaak aan. Eigenlijk is die bezaaid met stapels papier en rommel. Eens om de zoveel maanden ruim ik die stapels wel op. Meestal zit ik met laptop en iPad ofwel aan de keukentafel. Ofwel in mijn Poäng draaizetel. Het hangt een beetje af van het uur van de dag en de drukte in huis.

Wat is je beste tijdsbesparende shortcut/lifehack?

Grote taken opdelen in hapklare brokken en die in lijstjes steken. Ideeën noteer ik in Evernote zodat ik mijn tijd daar een beetje op kan inrichten. Harde ondervinding heeft mij geleerd dat dingen parkeren en prioriteiten vastleggen goed werkt om focus en rust te hebben én ook effectief iets afgewerkt te krijgen.

Nog een tip: De Facebook apps heb ik bewust van mijn telefoon gekeild. Bovendien waarschuwt mijn mobiel me enkel bij een nieuwe mail, sms, oproep of agenda afspraak. Goed voor de zen.

Wat is je favoriete to do list manager?

Wunderlist all the way!

Is er naast je telefoon en computer een gadget waar je niet zonder kan?

Mijn Urbanears Plattan hoofdtelefoon.  Ik draag die meestal als ik onderweg ben.

In welke alledaagse bezigheid ben jij beter dan de rest? Wat is je geheim?

Goeie vraag.

Waar luister je naar terwijl je werkt?

Spotify staat quasi altijd open. Tijdens het werk luister ik meestal naar speellijsten met ambient of focus  achtergrondmuziek. Ik zit in een landschapsbureau waar het nogal rumoerig kan worden. Muziek helpt me om dat even buiten te sluiten.

Wat ben je op dit moment aan het lezen?

The Lean Startup van Eric Ries.

Ben je eerder een introvert of een extrovert?

Ik ben een introvert.

Hoe ziet je slaaproutine eruit?

Ik ben zo hard een avondmens. Ik kruip vaak pas rond middernacht onder de wol. Ik sta in de week op rond een uur of zeven. Het is geen verrassing dat ik in het weekend al eens uit slaap. Ik moet er wel op letten dat ik voldoende slaap haal. Zeker in drukke weken met veel afspraken en tijdens en na de werkuren. Dus dat betekent soms echt wel een uurtje vroeger er in.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

Leer los laten.

Ik ben een ongelofelijke perfectionist als het erop aan komt. Ik leg de lat voor mezelf  soms enorm hoog.  Maar vaak komt het er op aan om mezelf te kennen, even afstand te nemen en het bredere plaatje te bekijken. En gelukkig leer je ook met het ouder worden meer en meer de essentie van de details te onderscheiden.

Ik zou nog graag wel eens een cursus mindfulness volgen. De absolute basisprincipes heb ik al eens mee gekregen. Op stressvolle momenten probeer ik daar op terug te vallen.

Is er iets dat je hieraan wilt toevoegen dat ook interessant kan zijn voor je lezers

Als je efficiënter wil werken, gooi dan je routines niet ineens 180 graden om. De kans is groot dat je te veel hooi op je vork neemt. Introduceer kleine veranderingen in je eigen ritme. Op korte termijn krijg je voldoening en dat motiveert je om vol te houden op lange termijn.