Netsensei

Much Ado About Nothing

Onthoud het allemaal maar eens, meneer

Ik wilde een fotoalbum van onze reis naar Toscane op het web smijten. Ik dacht: “Hey, ’t is lang geleden dat ik nog eens ingelogd heb op mijn Flickr account.” Als in: sinds ergens in 2012.  Dus, even met wachtwoord en gebruikersnaam inloggen.

Ik heb mijn account aangemaakt in 2005. Toen Flickr nog van Flickr was. Sinds een ruim aantal jaren zwaait Yahoo! daar de plak. En gemakshalve hebben ze de accounts van Flickr geïntegreerd in hun Yahoo! ID systeem. Die overgang werd toen allemaal redelijk semi-automatisch geregeld.

Dus. Ik moet inloggen met mijn Yahoo! ID… maar wat was het wachtwoord al weer? Een mens probeert dan enkele klassiekers en voor je het weet is de boel geblokkeerd.  Dus moet je jezelf authenticeren met allerlei codes en/of security vragen. En daar loopt het in de mist.

Kijkt maar:

Eum. Dat mailadres zegt mij helemaal niks.

9 jaar geleden moet ik een korte tijd een aantal accounts geregistreerd hebben met een hotmail mailbox die ik mij vaag herinner.  Natuurlijk weet ik niet welke mailbox dat precies was en kan ik de code die gevraagd wordt, niet zonder meer ophalen.

Microsoft heeft in de afgelopen jaren ook wel een paar keren stevig schoonmaak gehouden in de slapende mailboxen. De kans is dus bijzonder klein dat de bewuste mailbox nog bestaat. Erger nog: ondertussen heeft iemand het mailadres in kwestie misschien wel geregistreerd!

Opnieuw: ik herinner het mij vaag. Heel zeker weet ik het niet. Het rare is dat ik nog in 2013 notificaties van Flickr heb ontvangen op een andere mailbox die ik tot vandaag wel nog gebruik.

Afin, Momenteel is er dus een Flickr account met mijn foto’s waar ik niet op kan inloggen en is de kans bijzonder klein dat Yahoo! mij zal willen geloven dat ik bij die account hoor.

De lessen die ik hieruit trek:

Als je je bij een dienst registreert, doe dat met een mailbox die geregistreerd is bij een duurzame dienst.

Als je mailbox dan toch dreigt te verdwijnen: overloop dan toch even je accounts bij belangrijke diensten zodat je niet in de problemen komt.