Netsensei

Much Ado About Nothing

X-Men: First Class

Ik kreeg gisteren zin om naar de film te gaan. Dat doe ik tegenwoordig wel meer, zo mijn eigen op een avondje film trakteren. Beats television. Het aanbod valt op dit moment best wel te pruimen. En dus koos ik voor X-Men: First Class, trok ik mijn vest aan en nam ik de tram richting de UGC op de De Keyserlei.

Ah, Marvel, huis van vertrouwen als het op superhelden gaat! Wat serveren jullie ons deze zomer? Wel, de prequel op de X-Men. Het antwoord op al die prangende vragen: waarom Professor X in een rolstoel zit, hoe Magneto aan dat potsierlijke potje op zijn hoofd komt, hoe Beast Beast werd en veel meer. Het gevaar met prequels is dat het meestal pure uitmelkerij is van een gegeven waar al vier sequels van bestaan. Niet zo in dit geval. Het verhaal is consistent en ook nog eens beklijvend. En de cast mag er ook wel zijn.

Kevin Bacon doet ook nog eens mee als nemesis van dienst Sebastian Shaw. Heerlijk hoe hij met sardonische grijns de wereld wil veroveren en zonder daarbij over een lijk te weinig te gaan. Natuurlijk is de vaste cast van X-Men niet van dienst – hoewel, was dat niet Hugh Jackman in de verte? – maar kijken we naar het wel en wee van hun jongere tegenhangers. James MacAvoy, u niet welonbekend van Atonement en Wanted, speelt de heerlijk lijzige Charles Xavier met een hoge aaibaarheidsfactor. Jawel, compleet met haar. Michael Fassbender speelt al even onovertroffen Magneto. Herinnert u hoe deze klassebak in Inglorious Basterds er tegenaan ging? Wel, deze keer wendt hij zijn krachten aan voor, onder andere, het betere tandartsenwerk. ’t Is maar dat u het weet. Mystique wordt gespeeld door de ravissante Jennifer Lawrence. Ze is geknipt voor de rol van de onzekere Raven die niet goed weet hoe haar mutatie te plaatsen. Het is mooi om te zien hoe ze doorheen de film op zoek is naar haarzelf. Maar dat geldt voor alle X-Men.

Overigens werd de film geregisseerd door Matthew Vaughn. Lock, Stock and 2 smoking barrels? Kick Ass? Stardust? Yep! De juiste man voor de geknipte job (of zoiets) Het eindresultaat mag gezien worden.

Zin in 132 minuten spanning, actie en steengoed acteertalent? Wat zit u hier dan nog te doen? Bestellen die tickets!