Muurklimmen

Tegenwoordig doe ik wekelijks aan sport. Met van beweging doen en al. Sport is anders niet iets wat meteen in mijn aard ligt. Sinds ik de collegepoort twaalf jaar geleden achter mij dicht gooide, is bewegen op frequente basis niet iets wat hoog op de prioriteitenlijst stond. Maar ik ben er een tweetal maanden geleden toch mee begonnen. Huisbaas J. stelde toen voor om wekelijks te gaan muurklimmen. Nu, ik had in het verleden wel al een keer of wat aan een muur gehangen. En toen ik klein was zat ik meestal wel ergens in de bomen in de achtertuin van mijn ouders. Klimmen vind ik dus wel leuk… en sindsdien hang ik dus quasi wekelijks aan de muren van klimzaal Wallstreet in Antwerpen.

Muurklimmen is eigenlijk een uitdagende sport. Je hebt een muur met gekleurde knoppen. Een kleur staat voor een route naar boven en je hebt er in allerlei moeilijkheidsgraden. Het komt er op neer om in je hoofd uit te stippelen hoe je een route wil aanpakken. Sommige stukken zijn een kwestie van pure kracht, op andere komt het erop aan een subtiele balans van zwaartepunt, evenwicht en zwaartekracht te vinden. Het geeft heel veel voldoening om zo steeds moeilijkere routes te overwinnen.

Verder is het ook pure krachttraining. Na een eerste keer een uurtje klimmen waren mijn benen, armen en handen oncontroleerbare rubberen dingen aan mijn lijf waar ik geen blijf mee wist. Nu kan ik een tweetal uurtjes relatief gedoseerd klimmen volhouden. Kwestie van oefening op techniek (benenwerk!) en training. Ik merk ook dat er meer kracht in mijn lijf zit dan twee maanden terug. Toen kon ik met moeite een tiental keer pompen. Nu haal ik vrij makkelijk 30 pushups. *trots*

Om te kunnen klimmen heb je wel wat materiaal nodig: klimschoenen en een gordel. Ik heb geïnvesteerd in goedkope schoentjes (even de kat uit de boom te kijken) en een gordel huur ik in de zaal. Maar ondertussen ben ik er wel uit om dit wat serieuzer te nemen en een beginnerscursus te volgen. Investeren in iets degelijker materiaal is een must.

Nu, veel muurklimmers zijn ook rotsklimmers. Dat laatste is naar het schijnt een andere discipline dan het eerste. Ik heb dan ook niet meteen de ambitie om bergen met steile rotswanden en kliffen te beklimmen. Maar een uitdagend stuk muur in een veilige zaal? Anytime!

2 replies

  • Goede klimschoenen zijn zowat het belangrijkste onderdeel van de klimsport, naast een goede beveiliging natuurlijk. Dat heb ik maar al te goed gemerkt toen ik enkele weken geleden zelf nog eens ging klimmen met m’n doordeweekse schoenen. Dat liep langs geen kanten.

    Ben je trouwens ook al eens elders gaan klimmen behalve Antwerpen? Het is een klein uurtje rijden maar ik kan je van harte sportcentrum Olympia in Hasselt aanraden (oly.be). De kerel die er de klimmuur beheert is ZO een gast.

  • Zolang ik in Antwerpen ben, zal het wel Wallstreet blijven. Maar anders is er ook nog Bleau in Gent. Ik denk dat dat de volgende stop zal worden op termijn. In West-Vlaanderen zijn er bij mijn weten niet meteen zalen met een deftige klimhoogte. Ik heb ontdekt dat er plannen zijn om een zaal in Oostende te bouwen (http://www.100projectenvooroostende.be/detail.php?id=36) maar dat de ligging door nabijheid vlieghaven een probleem is.

Commentaar is gesloten