Netsensei

Much Ado About Nothing

Laat Internet Explorer 6 sterven

Wel, de laatste tijd komen er uit het webwereldje steeds meer initiatieven om mensen die nog webbrowser Internet Explorer 6 gebruiken, te overtuigen dat het dringend tijd wordt om eens te upgraden naar de nieuwe, eigentijds IE8. Je hebt Dear IE6, I dropped IE6 en Bring IE6 down door .NET magazine. En dan zijn er nog tal van bedrijven – bijvoorbeeld 37signals en binnen onze landen onlangs Tweakers.net – die IE6 gewoon niet langer ondersteunen. En dat is fantastisch.

Wie er nog aan moet twijfelen waarom het dringend tijd is om Internet Explorer 6 te laten gaan, een paar goeie redenen.

  • IE6 wordt niet langer actief ondersteund door Microsoft. Meer zelfs, ze pushen IE8 mee via Windows Update. Een duidelijke boodschap.
  • IE6 is buggy. De browser draait al mee sinds 2001 en is eigenlijk één groot veiligheidsrisico. Er is heel wat oplapwerk geweest maar in de nieuwe webwereld zijn er veiligere browers
  • IE6 is geen standaard. Think of the webdesigners! De meeste grote browers beantwoorden aan welomschreven standaarden die beschrijven hoe HTML en CSS moet werken. IE6 dateert uit een tijd dat Microsoft daar een heel eigen gedachte over had. Webdesigners moeten dan ook allerlei hacks gebruiken om toch maar te maken dat hun websites op IE6 zouden werken zoals het hoort. Dat brengt dan weer kosten en tijdsverlies met zich mee.

Afin, er zijn er nog heleboel meer maar ik denk dat dat de belangrijkste zijn. Als je dus nog IE6 gebruikt: hoog tijd om eens aan een upgrade te denken of een alternatief te proberen.

Nu zag ik bij Stijn dit initiatief om gebruikers ertoe aan te zetten hun browser te updaten. Via een Javascript popup toont je site een bericht in IE6 die sterk lijkt op een windows status venster. Inclusief het Windows update icoontje. Eerlijk gezegd vind ik dit dan weer een foute manier om het probleem aan te pakken.

  • Het gaat om een misleidende boodschap waar je site doet alsof je besturingssysteem om een update vraagt. Spamsites maken van gelijkaardige ‘spoofing’ technieken gebruik om mensen die doen geloven dat je windowsinstallatie om input vraagt.
  • De gele ‘information bar’ werd geïntroduceerd met SP2 en beantwoordt aan welomschreven gedrag. Doorgaans wordt er gevraagd om een actie te ondernemen: toon een geblokkeerde popup, installeer een plugin (flash, java,…), installeer een update. In dit geval wordt je gewoon naar de website van IE8 geleid en daarna als gebruiker totaal aan je lot over gelaten.
  • De ‘information bar’ in IE6 kan je gewoon uitschakelen. Gebruikers die dit gedaan hebben zullen het verwarrend vinden toch nog popups te zien te krijgen.
  • Heel wat organisaties werken bewust nog met IE6 omdat ze vaak met intranetapplicaties werken die niet zomaar een upgrade kunnen krijgen. Hun IT afdelingen blokkeren juist de updates. Deze popup kan niet zomaar worden geblokkeerd.

Belangrijk is dat de boodschap waarom je zou moeten upgraden totaal voorbij gaat aan de eindgebruiker. Ofwel push je de upgrade – zoals Microsoft en Apple doen – zonder meer, ofwel zorg je ervoor dat de eindgebruiker voldoende geïnformeerd wordt om zelf een beslissing te nemen.

Mocht je de code geïnstalleerd hebben op je site, haal ze er dan van af. Er bestaan genoeg alternatieven om mensen duidelijk te maken dat ze met een verouderde browser werken zonder misleidend te zijn. Je kan dat bijvoorbeeld expliciet aangeven op je site. Of je kan gaan voor progressive enhancement waarbij je zorgt dat de site in IE6 er voldoene proper uitziet maar zonder alle snufjes die nieuwe browsers wel toelaten.