Netsensei

Much Ado About Nothing

Detroit

Detroit, da’s een industriële woestenij. De streek is hier groot geworden dankzij de automobiel sector maar de slabakkende economie heeft de regio getekend. En Detroit is dan ook vooral vergane glorie. Het heeft zijn charme want het centrum staat vol pre-1929 wolkenkrabbers die niet tegen de vlakte zijn gegaan. Dat geeft de stad een uitgesproken art déco/art nouveau karakter. En de oude typische Amerikaanse neonreclames, diners, deli’s,… zijn er in overvloed in de motor city. De skyline wordt gedomineerd door de moderne glazen cylinders van General Motors. En tussen dat alles slingert er zich een soort verhoogde metrolijn. Of beter: monorail! De befaamde people mover.

Een grotere tegenstelling met Chicago bestaat er eigenlijk niet. Hartje Detroit is zeker niet zo bruisend of groot en je bent er zo doorgestapt. Weinig volk op straat en veel winkels staan eigenlijk leeg. Op straat merk je redelijk wat daklozen en mensen die duidelijk ellende hebben gekend. Ook al worden de straten hier onberispelijk proper gehouden, de stad doet toch ‘vuil’ aan. Ook het hotel waar we zitten heeft duidelijk een zekere leeftijd. Inclusief antieke, rammelende lift. Je waant je zo in een film noir. Na het ontbijt, pancakes met maple syrup – een aanslag qua calorieën – zijn we dan ook meteen in de reisgids gedoken om de bredere regio te ontdekken.

Net buiten Detroit vind je Dearborn. En dat is de thuisbasis van Ford. Meer zelfs, het is waar Henry Ford leefde, werkte en zijn befaamde Ford Company heeft opgestart. Eigenlijk is dit een gigantisch complex van research centra, campussen, fabrieken en meer. Vandaag hebben we The Rouge bezocht: dé Ford fabriek waar tegenwoordig de Ford F-150 truck wordt geproduceerd. Vroeger was dit een industrieel complex waar letterlijk alle onderdelen door Ford uit ruwe grondstoffen werden geproduceerd om een auto te kunnen maken. We kregen een uitgebreide tour en mochten ook in de fabriekshal waar het kloppend hart van Ford leeft: de lopende band. We hebben onze ogen uiteraard uitgekeken. Morgen trekken we terug naar ‘The Henry Ford’ om het bijhorende museum met onder andere de bus van Rosa Parks, de limo waarin JFK werd vermoord en meer historische parafenalia te bezichtigen.

De avond gaan we nu hier door brengen in het Hard Rock Café. We hopen nog een steak te kunnen meepikken.