Repetitieve pijn

Wie lang achter een computer zit, kent het probleem wel: na een flinke poos beginnen de handen, polsen en armen flink pijn te doen. RSI is de boodsdoener. Je maakt immers constant honderden malen per dag dezelfde bewegingen. Bewegingen waarop ons lichaam niet gemaakt is.

Sinds een kleine week verlies ik tijdens het werk alle kracht in mijn rechterhand. En sinds gisteren heb ik ook last van een pijnlijke pols. Duidelijk een signaal van mijn lichaam dat mij vertelt: stop met wat je doet! Nochtans werk ik al jaren met toetsenborden en muizen. Wat is er dan mis?

Sinds een maand of twee 8 uur per dag werk met een mighty mouse van Apple en niet meer met een el cheapo HP rat. Laat u echter niet misleiden door het gelikte design van Apple’s Machtige. Qua ergonomie is het ding absolute stront.

 • De muis is een overlangs gesneden, net te kleine worst waar ik mijn hand niet volledig op kan laten rusten.
 • De rechter/linker muisknoppen werken knudde. Het is in feite één grote knop met twee sensoren ter linker- en rechterzijde. Alleen, als je klikt dan speelt de factor geluk mee als je rechts dan wel links wil klikken. Niet ideaal want al snel ga je je je wijsvinger optillen als je met je middenvinger klikt, dan wel met je wijsvinger uiterst links klikken om zeker te zijn dat je juist zit.
 • De scrollball. Wel… balletje. In het geval van de Mighty Mouse is dat een piepklein puntje waar je je vinger niet op kunt laten rusten (er zit een knop onder!). Als je scrolt heb je niet het gevoel écht controle te hebben over het ondingetje.
 • De twee knoppen aan de zijkant zijn ook al nauwelijks klikbaar. Ik zit altijd te prullen als ik er mee wil klikken. Ik eindig er meestal mee dat ik juist de knoppen op de bovenkant van de muis heb aangesproken.

De muis is voor mij echt niet de meest handige muis die ik al gebruikt heb. Sterker nog, ik de niet dat ik al veel minder handigere muizen in mijn hand heb mogen nemen.

Laten we dat dan nog even combineren met OSX zelf. Ik maak graag gebruik van Exposé. Met de muis even naar de hoeken ga, dan krijg ik al mijn vensters te zien. Ik doe dat echter een paar honderd keer per dag. Zeer repititief en ik buig mijn pols in een heel onnatuurlijke houding.

Afin, het gevolg is dus pijn en een rechterhand die niet meer mee wil. Daar moeten we iets aan doen.

Eerst en vooral volg ik de tip van Roger Johannson om mijn muis in een hoek schuin voor mijn keyboard in plaats van ernaast te leggen. Ik leun licht op mijn arm elleboog en mijn volledige onderarm leunt op het tafelvlak. Al een hele verbetering.

Johansson vind de Mighty Mouse ook absolute rommel. Duidelijk dus. Ik neem maandag mijn eigen muis mee naar het werk. Een Logitech met al flink wat jaartjes staat van dienst, maar wel eentje die altijd heel goed in de hand heeft gelegen. Eens zien of dat verbetering brengt.

Tenslotte ga ik eens moeten nadenken om mijn mac wat anders te configureren zodat ik voor flink wat zaken minder moet muizen. Hoe meer shortcuts op de keyboard, des te liever. Quicksilver staat alvast geïnstalleerd. Dus als er mensen zijn die tips hebben… Ik zou graag nog wat polsen hebben de komende jaren.

6 replies

 • Dit is duidelijk een klachtenpost van een PC-mens die maar niet kan wennen aan OSX, niet over RSI 🙂 De vier punten die je opsomt over de mighty mouse zijn zever in pakskes, ik gebruik zo’n ding al twee jaar dagelijks en ik heb er zero last van, bovendien had ik het muizen na een maand wel onder de knie en weet ik dus perfect op welke plaats ik moet klikken om de linker- of rechtersensor te raken. De zijdelingse knoppen zijn ook absoluut niet moeilijk te gebruiken, gewoon eens lichtjes knijpen in je muis. Het scrollballetje vind ik persoonlijk zalig, ik kan ermee scrollen tot op de pixel (bij wijze van spreken) en dat in alle richtingen, what’s not to love? Afgaan op je klachten (en op mijn onderzoek, ik kan werkelijk om het even waar klikken links of rechts van het scrollballetje en de juiste sensor wordt altijd geraakt) zou ik eerder denken dat er iets scheelt aan je muis (en dat je wellicht grotere handen hebt als ik want de mijne kan er wel volledig op rusten).

  Wat de interactieve hoeken betreft, een tip: zet ten eerste je muissnelheid wat hoger en zet ten tweede exposé (als je dat het vaakst gebruikt) in de rechterbovenhoek, dan moet je slechts 2 cm bewegen in een gemakkelijke richting. Ook handig is de middenste muisknop (op het scrollballetje klikken dus) maar die is waarschijnlijk al in gebruik voor iets anders.

  Succes, en hopelijk gaat de pijn snel weg!

 • De sleutel voor lang computergebruik zonder problemen ligt niet aan de hardware, maar aan afwisseling. Thuis gebruik ik trackpad en een trackball (Logitech ook). Nooit last gehad van polsen of vingers, zelfs niet na uren werken.
  Probeer dus, in plaats van een muis, misschien eens iets anders uit.

 • Dat het goed werkt na een eindje gebruik kan wel zijn, Greet, maar qua ergonomie blijft het gewoon crap. Serieuze crap.

  Ik zou zeggen, ga eens naar de fnac en probeer wat muizen uit. Ik heb een MX revolution van Logitech, niet goedkoop maar qua ergonomie wel dichtbij het ideale. En dat soort zaken zijn kosten voor het bedrijf en niet voor jou, zou ik denken.

 • Bedenk mij ook dat mijn tafelblad lager staat dan dat ik eigenlijk gewend ben. Eens zien of ik dat volgende week niet kan (laten) aanpassen…

 • Ik zeg altijd wanneer je een andere muis neemt of i.p.v. links rechts muizen ben je niet goed bezig. Je stelt het probleem uit. Probeer meer met sneltoetsen te werken. Dat voorkomt klachten en na een tijdje werk je sneller en gemakkelijker. 

  Ga is naar Fitkey.nl. Een methode om meer met sneltoetsen te werken maar ook blijvend met sneltoetsen te werken.

  Succes.

Commentaar is gesloten