Netsensei

Much Ado About Nothing

Een groener leven

Het is 15 oktober en dus blog action day. Een virtueel boompje over het milieu dus. Ik ben eigenlijk geen groot environmentalist zoals dat tegenwoordig heet. Ik ben geen lid van Greenpeace, WWF,… en andere NGO’s. Toch vind ik het behoud van ons ecosysteem belangrijk. Ik probeer een klein beetje groen te zin in de manier waarop ik leef. En eigenlijk kan ik het nog best samenvatten in deze vijf regels die vandaag ook op Zenhabits.com terug te vinden zijn. Vraag is natuurlijk: hoe scoor ik hier nu op?

Go outside.

Trektochten door de natuur zijn een beetje een tegenvaller tegenwoordig. Nochtans heeft de auteur een punt. Mijn halve jeugd heb ik zowat in volle buitenlucht door gebracht en ik vind het minstens zo belangrijk dat – god geve het – mijn kinderen niet met een enzijdig Vlaams cultuurlandschap moeten worden geconfronteerd. Ik zou er wat meer werk van moeten maken.

Commute by bike or walking

Ding, ding! We have a winner! Ik heb geen auto en hier in Antwerpen doe ik alles te voet of met de fiets. Heel milieuvriendelijk dus. Toegegeven, bij wijlen is het onpraktisch dat ik niet over een auto beschik, maar ik steek het geld wel zuiver op zak, ik maak mij geen zorgen over mogelijke ongevallen, geen files, etc. Bovendien vind ik het heerlijk om op mijn nieuwe fiets door de stad te kunnen cruisen! Meer van dattum!

Do a clean up

Hm. Dubieus. ’t Is dat wij hier niet de gewoonte hebben om spontaan met de buurt de armen uit de mouwen te steken. Da’s iets typisch Amerikaans. Nochtans, ik stoor mijzelve mateloos aan voorbijgangers die achteloos papiertjes of zo op de grond laten vallen. Sigarettenpeuken vind ik de goorste vuiligheid die ik op straat kan vinden. Hoe asociaal en milieu-onvriendelijk kan je wel niet zin om je peuken zomaar te laten rotten op de stoep? Wat ik zelf doe? Wel, ik zoek altijd een vuilbak of ik neem mijn vuilnis meer naar huis. In het beste geval raap ik ook wel eens wat op en gooi het in de afvalbak.

Use less energy at home

Voor iemand die twee jaar op rij zijn energiefactuur wist terug te dringen denk ik dat ik wel goed bezig ben. Altijd en overal lichten uit. Domino’s met een knop om apparaten volledig uit te schakelen, etc. Het enige wat draait is mijn home made servertje. En zelfs daarin heb ik alles wat enigszins nodeloos ampères verbruikt gesloopt. Ik ben benieuwd naar volgend jaar…

Buy less, or used stuff

Het argument dat minder vraag tot een lager aanbod en daardoor tot een schoner milieu leidt, lijkt me een beetje te simplistisch voorgesteld. Maar dat minder ‘stuff’ tout court het leven eenvoudiger maakt: daar ga ik volledig mee akkoord. Ik heb zelf niet overdreven veel nodig om een complete mens te zijn. Ik koop niet zomaar spul en prul om het te hebben en daarna niet meer te gebruiken. Alleen zou ik wel afmoeten van de bergen foldertjes en papiertjes die ik schijnbaar verzamel maar nooit weggooi.

Al bij al heb ik de indruk dat ik het er niet zo slecht vanaf breng. En jullie?