Netsensei

Much Ado About Nothing

World Simulation

Anthropoloog Michael Wesh, bekend van het The Machine is us/ing Us, voerde in het voorjaar van 2007 een interessant experiment: World Simulation. Dit is het concept: je neemt een groep van 200 studenten, je laat ze een eigen ‘wereld’ uitdenken met een eigen geografie, natuurlijke rijkdommen, klimaat,… Vervolgens verdeel je ze in een 14-tal culturen die volgens een losse set van vooraf gedefinieerde regels met elkaar de interactie moeten aangaan. Het einddoel is om de laatste 600 jaar wereldgeschiedenis in 100 minuten na te spelen. Nu ja, niet echt exact na spelen. Het spelverloop ligt vast in verschillende fasen en het einddoel is de dynamische ontwikkeling van een maatschappijmodel met eigen economieën, belangen, socio-culturele processen,… Interessanter is natuurlijk kijken in welke mate concepten zoals globalisatie, ongelijkheid, milieubewustzijn,… ook op microniveau tot uitting kunnen komen.

Wesh maakte van het experiment een drietal filmpjes die je op youtube kan terug vinden. Het bekijken waard!