Systematisch

Momenteel tref ik voorbereidingen om Ubuntu een plaatsje te geven op mijn desktop thuis. Geen eenvoudige zaak, zo blijkt. Ik heb op mijn IDE drive een Ext2 partitie van 10Gb tjokvol data die eerst gemigreerd moet worden naar een Ext2 partitie op mijn SATA drive. Daar heb ik immers nog 45Gb unallocated space op reserve.

De voorwaarde is dat ik ook nog in windows aan mijn data kan. Tot op heden gebruikte ik daarvoor zonder problemen de Ext2 IFS driver. Maar toen ik gisteren de nieuwe Ext2 partitie op mijn andere drive aanmaakte, gaf dat problemen: windows en de driver weigeren mij botweg toegang tot de nieuwe ruimte hoewel die mooi in mijn Windows verkenner verschijnt. En de diagnostische tool kon mij ook niet vertellen wat er mis was.

Momenteel ben ik zo’n beetje aan mijn allerlaatste alternatief bezig: de overige 2 NTFS partities op de SATA schijf naar vanachter schuiven en vooraan een Ext2 partitie aanmaken. Kwestie van problemen met fysieke locatie op de schijf te elemineren.

Als dat niet lukt heb ik nog twee opties en géén van beiden zijn aantrekkelijk: a/ ofwel toegeven dat ik de nieuwe partitie énkel nog in Ubuntu kan uitlezen of b/ kiezen voor *gasp* FAT32. Zowat het slechtste, traagste en meest instabiele bestandssysteem dat er is, maar dat wel toegankelijk is onder windows als linux.

Hmpf.

5 replies

 • Ubuntu only lijkt me geen slechte optie 🙂

  Je kan je FAT-partitie ook als wisselpartitie gebruiken hé. Muziek en zo mag gerust op NTFS staan, dat moet je zo goed als nooit wijzigen en da’s perfect leesbaar onder linux. Als je iets verandert onder linux, schrijf je dat gewoon weg op je FAT-partitie en als je dan ooit nog eens in Windows boot, kan je dat wegschrijven naar je NTFS hé.

  Hoewel, NFTS is evil…

 • Waarom geen Ext3? Heb je ’t niet zo op journalized filesystems?
  Mij bevalt het hier anders al een paar jaar goed.

  Succes nog met de partitieverhuis. 😉

 • Was er trouwens ook geen ReiserFS driver voor Windows? Wie weet, werkt die wel vlotjes.

  Ext3 is idd toch wel te prefereren boven ext2 zenne. Ik gebruikte dat vroeger ook altijd, nu nog enkel voor de /boot. De rest zit op JFS. Ik heb ook een tijdje XFS gebruikt op aanraden van Nicolas omdat dat het meest performante was, maar door de extreme caching was dat minder leuk als de stroom even uitviel en de openstaande bestanden wel eens om zeep konden zijn. JFS is ook best performant en geen dergelijke problemen mee tegengekomen.

 • Net even gekeken: natuurlijk bestaat er een ReiserFS driver voor windows: http://rfsd.sourceforge.net/

 • Matthias

  21 juli 2006 at 8:10 pm

  Oi,

  Wel, ik heb gewoon de data tijdelijk op een NTFS partitie geparkeerd. Ik heb twee nieuwe Ext3 partities aangemaakt. Maar ook die vielen niet te bekijken met Ext2 IFS.

  Nu, ik heb wel contact met de maker van Ext2 IFS. Ik hoop dat hij alvast een oplossing kan vinden.

  Verder heb ik ondertussen Ubuntu geinstalleerd: momenteel ben ik die wat aan het tweaken 😉

Commentaar is gesloten