Netsensei

Much Ado About Nothing

Beads

Het kan verkeren, zei Bredero. Blijkbaar heb ik een [tag]project[/tag] gevonden waar ik iets van wil maken: een schijnbare rip-off van del.icio.us. Het is een PHP script waarmee je zelf aan [tag]bookmarking[/tag] kan gaan doen en je bookmarks kan publiceren. Het was een idee van oud-collega D. Het probleem was namelijk het bijhouden en uitwisselen van ons bibliografisch apparaat op het werk in een centrale locatie. Ik flanste op een dag en een nacht een [tag]PHP[/tag] script ineen waarmee dat mogelijk werd. Anderen vonden het idee goed genoeg om het ook te willen gebruiken. Gaandeweg ging de bal aan het rollen en tot mijn verrassing gaat het al wat verder dan het oorspronkelijke idee. Los van het klassieke taggen van bookmarks en het bookmarken met een del.icio.us stijl knopje zitten er een aantal specifieke features in:

  • Commentaar toevoegen per link (discussiemogelijkheid)
  • Het al dan niet toekennen van een ‘public’ of ‘private’ status aan links en comments. Enkel ingelogde gebruikers krijgen ‘private’ boodschappen te zien.

Ik zou er graag nog wat verder mee in de groupware richting mee gaan. De codebase is op dit momenteel een hoop bijeen gehackte functies. Niet ideaal maar het doet wel wat het moet doen. Er zit nog een pak sleutelwerk aan maar het begint wel vorm te krijgen. Suggesties en ideeën zijn welkom.

beads

O ja, ik heb overigens ervaren dat ik nood had aan een bibliotheek van ‘must have’ functies: communicatie met een MySQL server/databank, error handling, sanitisatie van input (XSS en SQL injections vermijden), etc. Er kruipt best wel wat tijd in om die aan te leggen. Aangezien ik heb gemerkt dat ik nog volop lerende ben, zijn die in volle wasdom. Het gevolg is dat het grondig uitwerken van functionaliteit en features niet altijd even prioritair is. Daar hoop ik wel verandering in te brengen naarmate mijn codebase verder uitbreidt en flexibeler wordt. Benieuwd waar dit naartoe leidt…