Netsensei

Much Ado About Nothing

e-mail woes

Bon. Nu mijn homebrew linux server hier in Antwerpen staat: tijd voor het betere werk. Naast de klassieke LAMP (met apache2) configuratie wilde ik eens iets anders doen. Iets wat écht nuttig is. En wat is nuttiger dan mijn e-mailproblemen onder handen nemen.

Aangezien ik nogal mobiel ben geraakt mijn e-mail al snel verspreid tussen mijn pc’s in Antwerpen en Brugge en mijn laptop. Om toch niet geconfronteerd te worden met een e-mailarchief dat ik ten allen tijde slechts deels kan benaderen (omdat een deel toevallig elders – onbeschikbaar – bewaard wordt) laat ik mijn mail op de mailserver van netsensei.nl staan. So far so good… maar die mailbox is niet oneindig groot en wanneer ik mijn mail dan toch ervan moet halen, dan kan ik elders niet zomaar terugvallen op de kopieën op de server.

Enter: een éigen mailserver waar ik onbeperkt mijn mails op kan bewaren. Twee avonden fiddelen met exim, procmail, fetchmail, imap en squirrelmail en ik heb het zo’n beetje bollen. Mijn mail wordt op gezette tijden afgehaald van netsensei.nl en bewaard in een mailbox op mijn linux server. Via imap kan ik binnen het netwerk in mijn studio met thunderbird op zowel mijn laptop als mijn desktop mijn mail benaderen. Buitenshuis kan ik via squirrelmail/webmail nog altijd mijn e-mail via een browser bekijken.

Blijven nog over: instellen dat ik ook met mijn thunderbird in Brugge mijn mail kan afhalen. Tricky aangezien particuliere relay servers niet graag gezien worden door ISP’s. Verder wil het remote (dus vanaf mijn desktop of laptop) zenden van e-mail via mijn mailserver niet echt lukken. Als ik inlog via SSH lukt me dit wel met mutt. En verder geraken de statusmessages van mijn server (gegeneerd door o.a. cron en logcheck) hopeloos vermengd met de mail van mijn netsensei.nl account. Met procmail zou dat te vermijden zijn, maar dat lukt voorlopig niet al te goed. En dan moet ik het zaakje ook nog eens op een deftige manier proberen te beveiligen.

Nog veel werk voor de boeg dus. Maar als me dit lukt, dan betekent het wel een substantiële verbetering van de huidige situatie. Hmz.