Pasta carbonara

Wat is je favoriete recept dat je in vijftien minuten of minder kan klaarmaken?

Aha! Een pasta carbonara! Doodeenvoudig om te maken. Hier in Vlaanderen verwart men dat al eens met mac and cheese. Ik heb het recept tien jaar geleden geleerd van een napolitaan, en ik gebruik dat nog altijd dankbaar.

Ingrediënten:

  • Olijfolie
  • Een ei per persoon
  • Gerookte spekjes
  • Gedroogde basilicum
  • Peper
  • Witte wijn
  • Sjalotjes of een ajuin.
  • Pasta (capellini)
  • Parmigiano

Werkwijze

  • Breng water aan de kook
  • Voeg de pasta aan het water toe
  • Snij het uitje of de sjalotjes
  • Verhit de olijfolie
  • Stoof het uitje glazig
  • Doe er nu de spekjes bij
  • Kruid af met peper en – optioneel – basilicum
  • Bak alles mooi op.
  • Blus met de witte wijn en laat even stoven
  • Scheid de eierdooiers van het eiwit en behoud de dooiers.
  • Giet de pasta af
  • Meng de spekjes en de dooiers onder de pasta door.
  • Serveer porties met de geraspte Parmigiano.

Het idee is dat de dooier enigszins stolt terwijl je ze door de warme pasta mengt. De pasta krijgt een mooie coating van ei en spekjes mengsel.