Netsensei

Much Ado About Nothing

Schouders van reuzen

Zei Isaac Newton ooit:

If I have seen further it is only by standing on the shoulders of giants.

En dat geldt ook voor Steve Jobs. Enkele dagen geleden stierf Dennis Ritchie.

Wiedade?

Dennis Ritchie!

Een nobele onbekende op het eerste zicht, maar vergis u niet. Zonder Dennis Ritchie en Ken Thompson hadden we nooit al die prachtige snufjes waar we vandaag over beschikken. Zij waren het die in de jaren ’60 de C programmeertaal ontwikkelden aan de befaamde Bell Labs. Dit is zo’n beetje de moeder van alle grote programmeertalen en computersystemen. Apple? Windows? Microsoft? iPhone? iPod? Linux? Het WWW? Ze zouden er niet zijn zonder C. De taal wordt vandaag nog altijd gebruikt als lingua franca.

Omdat het een taal is die je toelaat om vrij direct met hardware te praten, kan je er ook bijzonder zwaar in mee in de fout gaan. Er is een aforisme dat stelt: “C gives a programmer every opportunity to shoot himself in the foot while handing him a fresh clip of bullets.”

’t Is dat ikzelf in het verleden wel wat met C heb gepruld maar het nooit helemaal heb doorgrond. Technische uitdaging is zo’n beetje een understatement.

Wired schreef een prachtig stukje naar aanleiding van zijn overlijden.