Een nieuw theme

Zo. Ik heb er even over gedaan, maar het nieuwe theme staat on line. Eigenhandig gebouwd want dat hoort zo als rechtgeaarde web developer. Eat your own dogfood en al.

Het ontwerp is alvast niet zo heel erg veranderd. Ik had eerst een pak schetsen gemaakt en in mijn gedachten wilde ik de structuur helemaal omgooien. Maar toen besefte ik dat de vorige layout al een eeuwigheid meeging en perfect werkte. Dus heb ik ze eerder een update gegeven. De grijze balk was een gimmick, maar eentje die niet zo fantastisch werkte. De site lijnde ook helemaal rechts uit. Op een groot scherm breekt dat het evenwicht. Dus is er nu een nieuwe sidebar en is de site gecentreerd.

De oude HTML en CSS code dateerde van ergens begin 2008. Dat zijn bijna de “duistere Middeleeuwen” * in de wondere wereld van het web. Ondertussen hebben we HTML5, CSS3, is Internet Explorer 6 ten grave gedragen, heeft Google Chrome een flinke hap uit de browsermarkt genomen,… Het is trouwens wonderbaarlijk dat het tussen dan en nu, nog altijd, ondanks een paar mankementjes, redelijk werkte met de laatste updates van WordPress. Afin, ik heb ervoor gekozen om het theme van de grond af te herschrijven met de toekomst in het achterhoofd.  Ik heb de HTML 5 Reset startertheme genomen en ik er boven mijn eigen theme geschreven. Wie naar de broncode kijkt, zal zien dat er een pak HTML5 tussen zit. Backward compatibility wordt gegarandeerd door Modernizr dat in het startertheme zit.

De zoekfunctionaliteit is gesneuveld. Ik heb ze zelf in al die jaren nooit gebruikt. Google indexeert reeds jaren deze blog. Ik durf dus al eens te Googlen naar een oud artikel.

De Recente Commentaren widget is nu meer uitgesproken. In plaats van domweg de 5 laatste reacties te tonen drijven nu de artikels waar frequent op wordt gereageerd naar boven. De Get Recent Comments plugin doet de heavy lifting. En ja, ik heb het idee overgenomen van Michel.

Het Archief steekt anders in mekaar. Ik heb het idee van Tumblr.  Een overzicht van artikels in blokjesvorm leek me wel een tof idee. Ik heb een tijd geëxperimenteerd met de Infinite Scroll plugin. Ik merkte echter dat die in Internet Explorer 7 niet helemaal proper werkte. En ik vroeg me ook af of het breken van een verwachtingspatroon, de navigatie onderaan elke pagina, wel zo’n fantastisch idee zou zijn. Ik heb het idee uiteindelijk laten sneuvelen. Misschien dat het er bij een volgende versie toch in zit.

Tenslotte heb ik mijn Colofon eens stevig onder handen genomen met een gereviseerde tekst. Dat mocht ook wel eens.

Op de todo lijst staat de inhoud van de site. Alles steekt in een paar basiscategorieën zoals Blog, Life, Internet, Drupal, Techtalk,… Ik ben niet altijd even consequent geweest in het toekennen van categorieën. Die categorieën zelf zijn ook redelijk geëvolueerd naarmate mijn interesses zich verlegden. Dat moet dus drrringend eens worden opgeschoond.

Laat maar weten wat je ervan denkt!

* Als medievist hou ik niet zo van de term “Duistere Middeleeuwen”. Die zijn nooit zo duister geweest als men laat uitschijnen. Het was zeker niet zo dat bijgeloof en onwetendheid hoogtij vierden. Integendeel. Wikipedia leert je meer!

11 replies

 • Nice and clean Matthias, good job ! Welcome to html5 alhoewel ik zie dat je net als ik ook het gestructureerde van Xhtml behoudt.

 • Thanks! Wel, ik ben content dat het er staat. Maar ik denk dat het nog een pak strakker kan worden geschreven. 🙂 En ik heb al een lijstje met zaken die nog gefixed moeten worden. Maar zoals ze zeggen: beter vroeg vrijgegeven, dan te lang wachten.

 • Oh nee, jij bent zo’n echte, die iedere technische snuf in een link giet. (Dat denk ik)
  Je neemt het me vast niet kwalijk dat ik dat niet zo goed kan volgen? Maar dat fotootje met het hoedje, dat is dan weer de max.

 • Ik denk eigenlijk nog iets : waarom heeft alleman, behalve wordpress, zo’n vervelende code? Kan je die er niet afhalen? Zelf heb ik nog nooit één spambericht gevonden in mijn reacties.

 • Yek, yek. 😉 Ik ben inderdaad “zo’n echte” :p Dank je voor het compliment over de foto. Terechte opmerking, normaal zou je niet te hard zo’n vreselijke codes mogen zien. Of toch bijna nooit. Met WordPress kreeg ik in het verleden redelijk wat spam binnen. Ik kan ze er af halen, die code, maar ik heb die zelf geschreven. En wel samen met deze mensen. Complexe zaak is dat. Ik zou ze veel liever willen verbeteren. Als jij daar dus hinder van ondervindt, is dat teken dat ik daar nog wat aan moet sleutelen.

 • Ik zie vooral een verschil in uw sidebar en comments.

  Wel lastig is de font grootte hier in deze comment form. Ik kan bijna niet lezen wat ik type. Kan je dit iets groter zetten? Of ander helemaal deze font nemen zoals bij de comments zelf?

 • Stijn, good point! ’t Viel me in eerste instantie eerlijk gezegd niet echt op, maar dat was inderdaad een bug. ’t zou nu beter moeten zijn. En ja, visueel zijn vooral de sidebar en de comments gereviseerd. De grootste wijzigingen zitten onder de motorkap.

 • Mooi en licht, daar hou ik wel van. Toen ik je theme mocht gebruiken had ik die ook zo gecentreerd en al. Maar het is wel nooit zo elegant geworden als deze 😉

 • Vooral die recente comments vind ik persoonlijk geweldig. Dat is meestal de reden dat ik nog effectief naar de site van een blogger ga (de rest is in rss feed). Goed gedaan!

 • Thanks! Ik heb de 404 pagina ook op orde gebracht. Weliswaar met vreselijk veel zin om dit katjen daar nog tussen te plaatsen: http://www.angeldust.nl/404kitten.jpg

 • Wat de plugin betreft voor de comments; daarvoor gebruik ik reeds lange tijd “Brian’s Latest Comments” Doet allicht zo ongeveer hetzelfde maar je kan er bvb ook de comment laten uitfaden alnaargelang de tijd die verstreken is enzovoorts.

Commentaar is gesloten