ABDB

ABDB of Alles Beter Dan Bush. En Amerika koos dus voor Obama. De wereld slaakt een diepe zucht: eindelijk een democraat en een mens die lijkt te weten waarover hij het heeft en waarom het draait.

Ik herinner mij het moment waarop ik vernam dat Dubbaja het voor het eerst tot prez schopte nu acht jaar geleden. Op de Blandijn waar ik studeerde heerste toen bij de meesten het vieze gevoel dat het niet anders dan fout kon aflopen. Toen ik vanmorgen de TV opzette was mijn reactie een mengeling van opluchting en reserve.

Het is inderdaad een flink verdienste om als zwarte democraat te schoppen tot president. Van zero to hero als het ware. Maar nu begint het echte werk: laten we hopen dat Obama het de komende 4 jaar ook effectief waar weet te maken. Amerika zit in een diep dal en het wordt een hele opgave om daar uit te klimmen. Een beetje president weet het doorgaans pas écht waar te maken in zijn tweede ambtstermijn. Voor Obama ligt de lat dan toch nog een stuk hoger. De wereld verandert met zijn verkiezing niet van vandaag op morgen, maar veel langer wil ze toch niet wachten op de langbeloofde ‘Change’ uit Obama’s campagne.

Ik gun Obama het voordeel van de twijfel. Uiteindelijk maakt de president immers niet alleen het beleid, maar ook de mensen die hij aan het hoofd zet van de verschillende ‘departements’ binnen zijn ‘administration’. Laten we ook niet vergeten dat het Congres grotendeels werd herkozen naast nog een pak andere functies Amerika koos daarbij duidelijk voor de Grote Schoonmaak want de volgende jaren wordt het ook daar een democratisch onderonsje. In de Senaat is het nu 56 tegen 44 zetels en in het Huis zou dat 241 tegen 160 zetels zijn. Change? Zeker. Nu eerst nog zien hoe dat ook vertaald in politiek.

3 replies

 • Sommigen verwachten precies dat Amerika nu eindelijk zal staan waarvoor het zou moeten staan: rechtvaardigheid en respect. Laten we niet vergeten dat alles misschien wel beter is dan Bush, maar dit dan nog steeds niet het begin van een glorierijk, vredevol tijdperk betekent. Het is en blijft Amerika … Mensen vergeten ook wel eens hoe het met Clinton eigenlijk was. De haat tegen Amerika in veel plaatsen in de wereld (wegens vele gegronde redenen) is niet begonnen toen W. Bush president werd. Clinton stond mee aan de basis aan een opgedrongen vredesakkoord in Palestina dat op alle vlakken een belediging voor de Palestijnen betekende! Ook de conflicten in Somalië en voormalig Joegoslavië hebben het ware gezicht van de USA getoond, onder Clinton …

  Obama in Europa zou nog steeds even rechts zijn als een Dedecker of Rita Verdonck.
  Maar uiteraard is er hoop dat Obama minder geneigd zal zijn de Amerikaanse waarden met het zwaard te verspreiden, en dat hij niet zomaar gigantische conflicten zal starten.
  Laten we hopen …

 • @bleobao: Obama even rechts als Dedecker? Dat lijkt me wat overdreven. Fel overdreven zelfs. Eigenlijk kan een politicus of een partij niet algemeen links of rechts zijn. Ze kunnen dat wel zijn mbt een bepaald standpunt.
  Vergeet ook niet dat Clinton nooit unilaterale beslissingen heeft genomen. Joegoslavië was een NAVO-operatie; Somalië was onder vlag van de VN. Bovendien was het Bush die de troepen naar Somalië zond, en was het Clinton die ze weer terugtrok.
  En over Palestina: eender welk vredesakkoord zal een belediging zijn voor de Palestijnen want die willen niks anders dan dat de Israëli’s uit hun land vertrekken. Niettemin betekende dat vredesakkoord toch dat de situatie 100 keer beter was dan nu.

  @matthias: Dubbaja?? Dat is een bijnaam die ik nog nooit gehoord heb 🙂

 • @Maarten: je hebt gelijk mijn statements te nuanceren. Ik wou enkel aantonen dat er geen vredesparadijs komt met een Democraat.

  MAAR: over de Palestijnse kwestie ben je toch verkeerd … nu, hier de plaats niet voor discussie hierover. Maar ik wil toch zeggen dat de claims voor een volledige verdwijning van alle Israëli’s (raar hoe dit een groep is geworden in tegenstelling tot oorspronkelijk joden, dit zegt trouwens iets over een misbruik van geschiedenis, waar ik hier ook niet op in ga) niet een algemene eis is van de Palestijnen. Hoewel die claim helemaal niet zo onlogisch is, stel je maar eens voor dat een of andere groep je land komt bezetten, een groot deel van je bevolking buitenzet, de rest als minderwaardig behandelt, …

Commentaar is gesloten