Netsensei

Much Ado About Nothing

dConstruct ’08 II

De namiddag werd op gang getrokken door Daniel Burka, creative director van Digg. Hij vertelde heel bevlogen hoe ze bij Digg nieuwe features bedenken en in Digg verwerken. Interessant waren de lessen die ze hieruit trokken. Hoe stoot je je gebruikers niet voor het hoofd met allerlei loginschermen? Hoe communiceer je met je gebruikers over veranderingen? Hoe vang je problemen op? Etc.

Daarna volgde Tantek Celik over Microformats. Ik had er redelijk wat verwacht maar zijn talk viel wat tegen. Hij vertelde over het nut van Microformats zonder echt heel concrete voorbeelden te geven. En aangezien ik zelf redelijk onbekend ben met Microformats… Enfin, ik heb wel even gespeeld met Google’s Social Graph API die gebaseerd is op Microformats.

Vervolgens stelden Matt Jones en Matt Biddulph in de meest anarchistische talk van de dag Dopplr voor. Via Dopplr kan je tonen waar je bent en welke trips je nog gaat maken. Dopplr vergelijkt dat met de plannen van je contacten zodat je te weten kan komen of je toevallig niet op dezelfde locatie bent als hen. Echt handig wordt Dopplr door zijn openheid en de links met tal van andere sociale netwerken. Informatie op Dopplr kan je uiteraard delen met Flickr, FireEagle, Twitter, Facebook en nog een pak anderen.

Tenslotte sloot Jeremy Keith, cofounder van ClearLeft, dConstruct af met een zeer filosofische talk over kwantumfysica, determinisme, sociale theorie,… Om maar tot het punt te komen dat je het succes en de evolutie van sociale webapplicaties – of beter sociale web frameworks – helemaal niet kan voorspellen. Er is geen welomlijnde doorslaggevende factor die het succes van een applicatie bepaald en waarop we kunnen inspelen.

En zo trokken we allemaal de avond in. Wij trokken naar een Kentucky Fried Chicken en daarna was er nog een afterparty georganiseerd door BBC Backstage waar we een leuke babbel hadden met onder andere de initiatiefnemer achter Loose Connection.