Netsensei

Much Ado About Nothing

Geheugenkaartje

Niets zo onbetrouwbaar als een geheugenkaartje. Zo denk ik er nu even over. Gisteren hebben we met het werk twee vertrekkende collega’s gevierd in een kelderzaaltje dat we voor de gelegenheid hadden afgehuurd. Ik had gelijk mijn camera meegenomen. Op het einde van de avond had ik 174 foto’s. In JPEG en in RAW.

Maaarrrr…

Toen ik vanmorgen de foto’s op mijn pc wilde gooien bleek en en ander grondig fout te zitten. Ik kon van slechts welgeteld 48 foto’s zowel de RAW als de JPEG versie overzetten. Van 65 heb ik enkel de JPEG versie en de laatste 61 werden zelfs carrément geweigerd.

Argh!

Nog pijnlijker want het zaaltje in kwestie was een donkere bedoening met blacklights en al. Ik had mijn 50mm prime opgeschroefd en foto’s vol op f1.8 met ruime belichtingstijd gemaakt om toch genoeg licht te hebben. Met de RAW versie zou ik dan wel het laatste eindje in Lightroom wel kunnen dichtroeien. Mis poes. Met JPEG foto’s zit er zo weinig rek op en wordt het meteen een heel knoeiwerk met curves en niveaus om er nog enigszins iets treffelijks uit te halen. Met mijn strenge selectiecriteria heb ik op dit moment bewerkte 13 foto’s. Pft.

Nu. Beste lazyweb: Wie heeft er toevallig weet van tooltjes om foto’s van corrupte geheugenkaartjes te redden? Who can save the day?