Geheugenkaartje

Niets zo onbetrouwbaar als een geheugenkaartje. Zo denk ik er nu even over. Gisteren hebben we met het werk twee vertrekkende collega’s gevierd in een kelderzaaltje dat we voor de gelegenheid hadden afgehuurd. Ik had gelijk mijn camera meegenomen. Op het einde van de avond had ik 174 foto’s. In JPEG en in RAW.

Maaarrrr…

Toen ik vanmorgen de foto’s op mijn pc wilde gooien bleek en en ander grondig fout te zitten. Ik kon van slechts welgeteld 48 foto’s zowel de RAW als de JPEG versie overzetten. Van 65 heb ik enkel de JPEG versie en de laatste 61 werden zelfs carrément geweigerd.

Argh!

Nog pijnlijker want het zaaltje in kwestie was een donkere bedoening met blacklights en al. Ik had mijn 50mm prime opgeschroefd en foto’s vol op f1.8 met ruime belichtingstijd gemaakt om toch genoeg licht te hebben. Met de RAW versie zou ik dan wel het laatste eindje in Lightroom wel kunnen dichtroeien. Mis poes. Met JPEG foto’s zit er zo weinig rek op en wordt het meteen een heel knoeiwerk met curves en niveaus om er nog enigszins iets treffelijks uit te halen. Met mijn strenge selectiecriteria heb ik op dit moment bewerkte 13 foto’s. Pft.

Nu. Beste lazyweb: Wie heeft er toevallig weet van tooltjes om foto’s van corrupte geheugenkaartjes te redden? Who can save the day?

6 replies

 • Alles hangt natuurlijk af van wat er juist mis is. Voor alle zekerheid zou ik eerst een low level image maken van  dat kaartje, en verdere recovery op een kopie van die image testen.
  In Ubuntu zit alvast het pakket recoverjpeg:
  Package: recoverjpeg
  Section: universe/
  Filename: pool/universe/r/recoverjpegDescription: Recover jpeg pictures from a filesystem image
  Recoverjpeg tries to identify jpeg pictures from a filesystem image.
  To achieve this goal, it scans the filesystem image and looks for a
  jpeg structure at blocks starting at 512 bytes boundaries.
  Voor de RAW pictures zal het moeilijker zijn lijkt me, wegens dat zoiets propriëtaire formaten zijn.

 • Matthias

  26 april 2008 at 12:53 pm

  Merci! Aangezien ik hier effe windows only zit probeer ik het met die Flash Recovery.

 • Geheugenkaartje
 • Tjah, de jpeg’s die bij de raw’s komen zijn dan ook van mindere kwaliteit tov normale jpeg’s die eruit rollen. Daardoor zit er ook minder rek op de beeldinformatie.

  Voor je verlies van foto’s zou ik in ieder geval niks anders meer doen op dat kaartje dan lees-acties. Gewoon een dd doen en die image inladen onder linux via een loopback en daar al je reddingspogingen op uit te voeren.
   

Commentaar is gesloten