De naakte cijfers

Ik heb sinds december Google Analytics op mijn blogje lopen. Ik had de code ertussen gesmeten en die daarna half vergeten. Vanmorgen herontdekte ik die en besloot ik even naar de resultaten te kijken. Die zijn, wel, vrij ontnuchterend:

Google Analytics

Volgens Google passeerden hier in de laatste maand dagelijks nog geen 5 mensen. Niet dat ik nu meteen een hithoer ben, maar op zo’n moment krab ik toch even in mijn haar. Bezoeken er werkelijk zo weinig mensen netsensei.nl? Of zijn die cijfertjes niet betrouwbaar? Je ziet zelfs geen piekje na de vele blogmeetings van de afgelopen weken.

De achtduizend.be cijfers liggen wel in de lijn van de verwachtingen. En, pakweg, Dikkie haalt met gemak dagelijks over de 400 bezoekers. In de blogosofeer heb ik toch niet meteen klachten over Google Analytics gehoord. Hoe zit dat dan?

Google Analytics maakt gebruik van een Javascript tracker die je installeert in de code van je eigen site. Als die wordt uitgevoerd, registreert GA die als een hit. Zoekrobots, spamrobots, mensen die geen javascript enabled hebben, bezoekers die mijn blog via RSS lezen, etc. die worden niet door GA geregistreerd. Wat je over houdt is dus nog altijd geen totaalbeeld van wat er werkelijk door de deur komt. Nochtans, GA registreert vooral de ‘menselijke’ activiteit.

De ruwe server logs bevestigen dit verhaal wat. Vandaag alleen al kreeg ik 3932 hits die terug te voeren zijn op 145 unieke bezoekers. In de top 10 van meest actieve ip’s staat een aziatische spammer (whois toont dat de host in Bangkok zit) die 2347 hits wist te genereren. Daarna kom ik zelf, Google, Verizon en nog een rist andere Amerikaanse hosts waarvan je kan vermoeden dat het bots zijn. O ja, metatale kwam er ook nog net door, overigens.

Uiteraard schrijf ik niet voor het plezier van spammers en robots die de boel komen indexeren of, godbetert, harvesten. Dus die 5 bezoekers per dag is toch wel érg weinig.

Uiteindelijk is de simpelste uitleg dat ik éigenlijk totaal oninteressant ben en schrijf. (Toegegeven, de laatste week was het hier meer een linklog maar wie is er in godsnaam geïnteresseerd in het feit dat ik gisteravond in Leuven pinten ben gaan pakken?) Ik kan hetzelfde zeggen over de rest van de blogosfeer:

Ik zou cassant kunnen worden en gemakkelijk kunnen scoren door een Brutiniaanse schrijfstijl te hanteren (eerlijk, Tom, _zó_ moeilijk is dat niet) Of ik zou godganser dagen op mijn quivive zijn en bij de minste storm in een glas water meerijden op de golven van de algehele verontwaardiging. Of ik kan over virals en marketing en hippe dinges zoals de iPhone bloggen. Of ik zou kunnen (foto)bloggen over mijn kinderen… o, wacht eens even… nevermind. It’s been done is het overheersende gevoel. Ik betrap me er wel op dat ik in mijn feedreader het gros van de posts gewoon skip omdat ik vind dat het voornamelijk meer van hetzelfde is. En ik maak me er zelf ook schuldig aan op mijn eigen blog. Ik zou er al ferm naast moeten zitten moest ik niet de enige zijn.

Inhoud is nog altijd king. Misschien moet ik maar eens goed nadenken of dit blogje het zoveelste scrapbook van een on line leven zoals zovele andere moet zijn. Tjah…

17 replies

 • Ik lees mee hoor, maar via RSS, dus ik kom niet in de GA-stats terecht 🙂

  Wat zeggen de feedburner stats? GA telt hoofdzakelijk bezoekers die hier toevallig terechtkomen, via searchengines enzo. De mensen die echt meelezen doen dat vooral via RSS denk ik. Niet?

 • Ik lees ook mee via RSS en ik geef toe dat ik te weinig commentaar geef op andere blogs. Mij ga je dus ook niet meteen in die stats vinden. Net zoals veel anderen denk ik. Tachtig procent van mijn hits komen via rss binnen.

 • Niet zo hard over nadenken … gewoon doen wat je zelf leuk vind. Als het leukst de aandacht en bezoekers zijn, njah, dan moet je misschien stoppen 🙂

 • Ook ik lees mee, mar dan wel via RSS. Dus heel uitzonderlijk zal je mij morgen terug vinden in je statistieken van GA.

 • Ga anders eens naar google webmaster tools en probeer uw archief wat beter te ontsluiten. Daar moet toch ook nog wat te rapen vallen.

 • Via Google Reader kan je nagaan hoeveel anderen op een feed zijn geabboneerd, en voor deze blog staat die daar toch op 64.

 • Matthias

  15 maart 2008 at 3:29 pm

  Wel, feedburner had ik nog niet (my bad). Ik heb die ondertussen geïnstalleerd. Ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen.

  Ik heb natuurlijk niet mijn eigen blog zitten in Google Reader, dus dat cijfer geeft wat meer vertrouwen. Overigens: 6 comments later blijft de teller van GA nog altijd op 4 hits vandaag steken.

  Op zich vind ik het oké dat mensen mij via RSS lezen. Maar het lage aantal hits is toch een veeg teken aan de wand dat er maar weinig nieuwe lezers de weg weten te vinden. Ik ga dus stijn zijn tip ook eens proberen…

 • bij Newsgator staan er 23 rss-lezers voor deze blog.
  (ga vooral verder)

 • Zijt ge zeker dat die GA-code overal op uw blog aanwezig is?

 • Maar allez Matthias, u niet ongerust maken, IK lees je alle dagen!  🙂 Via FeedDemon, Bloglines en Google Reader zelfs. Alhoewel, toegegeven, de laatste twee heb maar als een soort backup. Moet die twee trouwens dringend eens bekijken en "opkuisen", ik zal er een aardig pak unread items in hebben staan, oehlala.

 • Ik lees ook via de RSS maar moet, zoals nog iemand hierboven, toegeven dat ik weinig reacties achterlaat. Zowel hier als op een ander.

  ‘k Zou zeggen: zit niet in over het aantal abonnee’s op uwe feed, je schrijft uiteindelijk toch voor jezelf. En moest het je beter doen voelen, ik ben de trotse eigenaar van 13 feed-abonnee’s 😉

 • Brutin.be » » We don’t like Becky anymore!
 • RSS that is, tenzij je zoals vandaag gelinkt wordt 😉

 • vreemd hoe je je zelfwaarde wil opkrikken door andere bloggers te dissen. Beetje zielig ook.
  Jaloezie is geen schone deugd.

 • Sorry, maar er scheelt gegarandeerd wat met je analytics tracking…
  (kan het zelf niet zo gauw achterhalen wat evenwel).

  Een pagerank 5 blog met een geschiedenis die terug gaat tot 2005, dat moeten een paar honderd bezoekers per dag zijn uit search alleen.

  Installeer parallel eens een andere tracker, keuze te over:
  – Feedburner meet ook visitor stats in de – nu gratis – pro versie
  – Getclicky
  – Icerocket
  – 103Bees

 • Matthias

  18 maart 2008 at 4:55 pm

  @Pascal: ik heb sinds zaterdag feedburner pro hier lopen. De cijfertjes daaruit zijn een wereld van verschil. Ik ga het resultaat op het einde van de week hier eens gooien ter vergelijking…

  Mercie voor de alternatieven 🙂 Ga ik ook eens proberen.

  @pvc: ik heb mijn zwakke momenten. Maar: what happens on the internet, stays on the interwebs.

 • Netsensei » Blog Archief » De naakte cijfers III

Commentaar is gesloten