De naakte cijfers II

Wel, ik heb gisteren dan toch even optie genomen op Feedburner. Ik had dat natuurlijk al vééél eerder moeten doen. Na 24 uur is dit het resultaat:

feedburner

Ha! Inderdaad. Daar zitten jullie snoodaards dus allemaal! Mij volgen via de feeds.

Restate initial assumptions: op het huidige web arriveren bezoekers niet noodzakelijk via de voordeur. Bij uitbreiding stamp ik nog maar enkele open deuren in:

 • Feedreaders zijn in de blogosfeer incontournable.
 • Bloggers en bloglezers zijn daar de grootste gebruikers van.
 • Aggegratie van feeds, trackbacks,… (Google Reader, Technorati, Feedburner, Facebook, Del.icio.us, Twitter, whatnot) leiden ertoe dat mensen nieuwe blogs leren kennen zonder dat ze daarvoor expliciet je site zelf bezoeken. Eén keer kan volstaan: om je feed toe te voegen aan hun reader. En zelfs dat hoeft niet als een link naar je feed elders ook nog eens wordt gepubliceerd.
 • Hear-say is belangrijk: slimme feedreaders kunnen nieuwe feeds suggereren. Bijvoorbeeld ‘Hey, we’ve noticed you subscribed to feeds x and y. Maybe feed z can interest you?‘ Hetzelfde gebeurt ook off line bij meetings: ‘Ja, ik lees je blog’ wil zoveel zeggen als ‘Ja, je zit in mijn feedreader’
 • Vraag: bestaat dan niet de ‘valkuil’ dat je uiteindelijk enkel nog blogt voor die absolute incrowd? En is dat dan iets waar professionele bloggers bang van moeten zijn? Google AdSense op je blog zetten levert immers bitter weinig op. Hier heb je een verklaring!
 • Binnen andere contexten spelen domeinnamen, Google, SEO en het frontje (de ‘homepage’) een belangrijkere rol om bezoekers aan te trekken.
 • Is de vorm dan wel zo belangrijk voor een blog? Helemaal niet. Die is zelfs overbodig aangezien de inhoud een volledig eigen leven gaat leiden in feedreaders, feedbots, geaggregeerde databases,.. en het grote cachegeheugen van het web. Tenzij je natuurlijk van strak webdesign houdt.
 • Cijfers over bezoekers interpreteren is niet eenvoudig. Ik vraag mij af of Metatale er rekening mee houdt dat invloed ook gemeten kan worden via feeds en de verschillende contexten waarbinnen die worden aangewend.

Afin, stof tot nadenken. Toen ik dit en dat deze week las, dacht ik er zo het mijne van. Dat het toch allemaal wel héél erg relatief is wat feitelijk doen. Ach ja, ’t is dat ik de afgelopen week niet erg uitgerust ben, de laatste tijd wat chagrijnig rondloop en de dingen in vraag durf stellen.

7 replies

 • Natuurlijk schijven we (ik toch) alleen maar voor een incrowd, ik schrijf trouwens minder en minder want de meest mensen lezen toch nooit (helemaal) doorwrochte epistels en als ze dat dan toch doen dan interpreteren ze de inhoud meestal helemaal anders dan dat ik het bedoeld had. Hoe dikwijls heb ik me vroeger al vloekend afgevraagd, bij het lezen van reacties: "Schrijf ik dan Chinees ofzo, idioot?" Ik stop dan ook geen moeite meer om mijn "meningen" uitgebreid te ventileren ik hou het op wat kreetjes en dat vind ik prima. In de eerste plaats is mijn blog voor mezelf: als een soort dagboek, in de tweede plaats om mijn ergernissen v/d dag op af te reageren. Veel over mezelf (mijn diepste zielsroerselen) geef ik er (niet meer) op vrij, vermits er in het verleden al klootzakken geweest zijn die dat dan tegen me gebruikt hebben (uit context gerukt, enz…) .
   Inderdaad, Google ads brengt niets op (zo’n 20 dollar, de laatste maand) Adhese betaald wel leuk, maar ook geen megabedragen en dat is ook niet de bedoeling: ik moet niet leven van mijn blog, wil dat ook niet. Ik zou wél kunnen leven van mijn blog maar dan moet ik ontslag nemen van mijn werk, zelfstandig worden en fulltime aan mijn blog werken. Het kan dus wel als je dat zou willen, denk ik. Maar ik ben al blij als ik mijn hostingkosten + domeinregistratie eruit krijg en daarmee af en toe een scheet naar de buitenwereld kan laten, de kleine fuzz die dan (soms) ontstaat is dan gewoon (meegenomen) fun. Voor de rest maak ik me niet veel illusies. 
  Ohja, af en toe een bloot wijf (film, foto’s) op je  blog zetten krikken de kijkcijfers geweldig op. Het effect is tijdelijk (meestal zo’n 15 dagen en dan zakt het cijfer terug naar het "normale, historische" niveau (bij mij zo’n 250 to 300 hits per dag, niet spectaculairs dus) maar daar zijn de adverteerders dan wel content mee, ha!
  PS.: Erop letten dat  je niet meer als ongeveer 1100 euro aan reclame maakt per jaar, anders moet je rsz gaan betalen + belastingen.

 • Oei, is wel een lange reactie geworden, sorry hoor.

 • Euh nog iets: "Ik zou wél kunnen leven van mijn blog maar dan moet ik ontslag nemen van mijn werk, zelfstandig worden en fulltime aan mijn blog werken."
  Het bewijs. Vorig jaar in december was ik een maand werkloos: ik schreef zo’n 3 posten per dag (op mijn gemak). Gevolg: mijn "kijcijfers" zijn uit het dak gegaan, nog nooit zoveel lezers gehad, meer als vier maal zoveel als alle vorige maanden samen. In januari, zoals voorzien, is dat cijfer dan terug beginnen zakken. 

 • Tuurlijk, wij zijn allemaal gluurders 😉
  Ik heb me een tijdje geleden ook op Feedburner geabonneerd. Ik vind het wel handig om te weten hoeveel mensen je volgen via feeds.

 • Huug & Druug » Moeder waarom bloggen wij?
 • Huug & Druug » Moeder waarom bloggen wij?

Commentaar is gesloten