Netsensei

Much Ado About Nothing

Photoshop vintage

Wel, ik ben nooit goed geweest in tekenen. Laat staan dat ik vroeger ooit oog had voor grafische hoogstandjes. Tegenwoordig ligt dat anders en kan ik echt genieten van de digitale kunstwerken die her en der op het net terug te vinden zijn. Onder andere Photoshop is nooit mijn beste vriend geweest. Maar de laatste tijd lijkt dat te veranderen naarmate ik wat meer durf te knoeien met allerlei on line tutorials. Nochtans is het niet evident om te Photoshoppen. Laten we wel wezen: het is in feite een wild beest dat wat moeite kost om te temmen. But we’re getting there… slowly…

Vandaag merkte ik dat designmeesteres Veerle vorige week een mooie tutorial heeft geschreven: hoe kan je je foto’s een vintage atmosfeer meegeven. Je weet wel: foto’s uit oude analoge toestellen met totaal overgesatureerde, vaak psychedelische kleuren die door de jaren totaal verbleekt zijn. Ik ben zelf even aan de slag gegaan met mijn geliefde testobjecten: de foto’s van het poeltje in een Leuvens stadpark. Dit is wat ik ervan heb gebrouwen:

Het origineel:

Vintage oefening

Het eindresultaat:

Vintage oefening

Wat ik wel meteen een gemis vind is dat Photoshop CS2 niet over smart filters beschikt. Beetje jammer want als je met allerlei filters werkt, en het loopt wat fout, dan zijn smart filters dé redding. Om nog maar te zwijgen van de mogelijkheden en de flexibiliteit die die dingen leveren.

O ja, ’t gaat al een tijdje de ronde, maar op My Damn Channel brengt Donnie Hoyle tegenwoordig een fantastische tutorial reeks: You suck at Photoshop. Niet voor de gevoelige zielen, maar wel damn funny én leerrijk.

Photoshop, ’t is toch een wereld op zich hé.