Netsensei

Much Ado About Nothing

Leiden

Vandaag was ik voor een studiedag in Leiden. Digitale repositories en e-depots. Het ging er niet al te theoretisch aan toe, als wel eerder praktisch: vooral veel voorbeelden uit het veld van projecten en prototypes. Op dit moment staat het allemaal nog wat in zijn kinderschoenen en er moet nog keihard aan worden getimmerd, maar de toekomst belooft toch wel wat.

Daarnaast was het de eerste keer dat ik in Leiden was en dat is toch wel écht zo’n typisch postkaartstadje: windmolens, watertjes gevuld met barges, haringkraampjes,… Oerhollands. Ik ben zelfs voorbij het huis van Rembrandt gepasseerd! Had niemand het mij gezegd, dan had ik zelfs niet erop gelet: hordes toeristen, een knoert van een bord en een plein met dito (abstract) standbeeld.

De terugkeer liep dan wel weer met dik 20 minuten vertragen. Met dank aan de NS. Dat hoort er nu eenmaal bij blijkbaar. Ergens was ik toch wel weer blij in Vlaanderen terug te zijn: Holland voelt altijd zo onaards aan. Aan de ene kant de hypermoderne hoogbouw en de planmatige strakke verkavelingen, anderzijds de oude postkaarthuisjes en -straatjes. Ik zou er toch niet écht aan kunnen wennen…