Feedreaders

Bon. Feedreaders. Da’s moderne technologie waar ik een haat/liefde verhouding mee heb. Aangezien ik nogal mobiel ben en meerdere persoonlijke desktops bezit, is een klassieke desktoptoepassing niet echt een oplossing. Ik heb het ooit eens een tijd volgehouden met liferea op mijn oude laptop.

Dan maar overschakelen op een on line oplossing. Ik heb even geëxperimenteerd met bloglines en onlangs nog met netvibes. Zonder dat die twee mij écht konden bekoren. Veel te gecompliceerd en met allerlei tierlantijntjes. Via Smetty en Joke ontdek ik nu dat Google ook zoiets heeft. Shame, dat ik dat nu pas ontdek!

Afijn, gelijk eens flink wat feeds in het ding gestoken. De interface is rechttoe, rechtaan en duidelijk. In de linkerkolom mijn feeds en rechts een overzichtje van recente activiteit. Meer moet dat niet zijn. Uiteraard kan ik mijn feeds heel eenvoudig organiseren in categorieën of taggen (eigenlijk is dat hetzelfde). Ik zou niet minder verwachten. Via preferences kan ik ook nog via OPML mijn feedlist van een andere feedreader importeren! Cool! Uitwisselbaarheid! Fijn dat ze daar mee rekening hebben gehouden! Buiten de ‘Trends’ die je toelaten om je eigen leesgedrag onder de loep te nemen, zijn er niet zoveel extra features of zo. En maar goed ook. Voor mij hoeft zo’n dienst ook niet méér te doen. Feature creep zou de zaken alleen maar onduidelijker maken.

Zo. Ik ben benieuwd hoelang ik het ga volhouden om dit te gebruiken. Ik heb nogal de neiging om zelf naar de website in kwestie te surfen om zaken te lezen. Wat dat betreft ben ik nogal web 1.0-ish.

5 replies

 • Sinds kort geef ik Google Reader weer een tweede kans maar er is 1 ding dat me nog bijzonder stoort tegenover Bloglines.

  Wanneer ik op 1 feed klik met slechts enkele of zelfs 1 bericht verschijnt meteen het bericht rechts en kan ik het lezen zonder te scrollen. Maar om het bericht als ‘read’ te markeren moet ik wél mijn muis naar rechts bewegen en scrollen OF ik moet spacebar klikken. Onnodig dus! Heeft iemand een oplossing?

 • Matthias

  4 maart 2007 at 11:07 pm

  De shortcuts gebruiken?

 • Dat is trouwens geen bug maar by design. Ik vond het bij bloglines vreselijk dat als ik ergens op durfde klikken het “read” was, terwijl dat helemaal niet het geval was. Ik vind het veel beter van iets als “read” te beschouwen als ge erover scrollt of op klikt.

 • @Matthias: de spacebar is de shortcut. Per bericht aangeven wat ik al las is belachelijk veel werk of ik lig aan één stuk door te rammen om spacebar. Ik verzet namelijk wat feeds op een dag.

  @Jesus_: Ik vind het scrollen en telkens per bericht read maken best in orde. Beter als bloglines die inderdaad gigantisch veel berichten soms read maakt terwijl je er maar paar las. Maar als het bericht in beeld is mag het als Read beschouwd worden. Onnodig om het telkens bovenaan in beeld te zetten door te scrollen.

  @topic: Waar zit die search trouwens in google reader?

 • Op “U” drukken en de feed sidebar links floept weg. Zo kan je in volledig scherm je feeds lezen. Handig. Ook handig zijn de trends die je hier kan volgen. http://www.google.com/reader/view/?page=trends Inactieve trends vallen meteen op, en je kan ze ook meteen verwijderen.

  Die dingen wist je misschien al, maar toevallige passanten kunnen er misschien iets aan hebben.

Commentaar is gesloten