Netsensei

Much Ado About Nothing

Google en Creative Commons

Bestaat er een Google filter om te zoeken in Creative Commons content? Lo’ and behold: jawel!

Het zou dus mogelijk moeten zijn om gericht op zoek te gaan naar muziek, foto’s, tekst, film,… die werd vrijgegeven onder de creative commons licentie. Het verbaast me echter dat je in de advanced search van Google enkel kunt zoeken op een paar Adobe/Microsoft Office formaten. Nochtans kan je met modifiers zoals filetype: perfect aan de slag in de ‘simple’ zoekinterface van Google. Zou er hier gelijk ook een creative commons modifier bestaan? Niet onmiddellijk wil ik merken, maar er is wel de zoekinterface van Creative Commons zelf in samenwerking met Google, Yahoo en anderen.

Nu, om je creative commons materiaal zichtbaar te maken voor Google, kan je deze tips volgen. Ik vraag mij echter het volgende af: stel dat je vanaf een HTML pagina die CC getagged is linkt naar een aantal CC vrijgegeven MP3’tjes, herkend Google die MP3’s dan als dusdanig? Anders gezegd: stel dat ik een muziekje maak en dat onder de CC licentie wil vrijgeven? Kan ik ervoor zorgen dat Google weet dat mijn muziek onder de CC licentie valt? Mij is dat niet helemaal duidelijk.

Moest Google nu eens werk maken van serieuze ondersteuning voor het zoeken van content op IP licentie, het zou best wel een impact kunnen hebben. Podcasters kunnen makkelijker vrijgegeven materiaal vinden en gebruiken in hun uitzendingen , indie artiesten zouden dankzij Google snel bekendheid kunnen verwerven, etc. Anderzijds, ik kan begrijpen dat Google de boot afhoudt, niets zo gemakkelijk om auteursrechtelijk beschermd materiaal via Google te verspreiden. En hoe ga je dan controleren op misbruiken? Ik veronderstel dat ze daar in Mountain View knappe koppen hebben die zich al een tijd over het probleem buigen…