Koetong

Vanmiddag hebben we koetong gegeten. Lang geleden dat ik dat nog gegeten heb. Eigenlijk eten we zo’n ‘specialekes’ niet zo vaak meer. Dat deed mij denken aan ‘de jeugd van tegenwoordig’, dat programma op VT4 waarbij jongeren een aantal weken logeren op internaat uit de jaren ’50: daar krijgen ze ook ‘slachtafval’ op het bord. Nu ja, slachtafval: ik zie nog zo hoe mijn vader vroeger af en toe thuis kwam met een varkenspoot of met varkenshersentjes. En dingen zoals lever eten we tegenwoordig ook al véél te weinig.

Als je naar de Delhaize gaat met dat in het achterhoofd, dan merk je al snel dat in het aanbod eigenlijk verschraling troef is. Nu zijn kip, cordon bleu, gehakt, kalfslapje, steak,… allemaal lekkere dingen, maar het eten van onze grootouders en ouders, dat zal je er zo rap niet meer terug vinden.

Jammer eigenlijk, sinds kort begin ik mij stiekem af te vragen of de dingen, waar ik vroeger als kind van walgde, eigenlijk toch niet zo slecht zijn als ik ze mij voorstelde. Want, laten we eerlijk zijn, het vlees van een bickyburger of een pitta is nu ook niet bepaald topkwaliteit te noemen.

4 replies

  • Koetong, niertjes, hersentjes… mjammie. En just right Matthias, al die mensen die lopen te bweirken over deze lekkernijen eten wel effectief slachtafval als ze langs de eerste de beste kebap/pittazaak of Quick/McDonalds passeren. Huzah!

  • Wat voor mij in mijn jonge jaren doorging voor lekker eten, bleek tot mijn grote verrassing inderdaad slachtafval voor een groot deel van de Belgische bevolking. Ik ga volledig akkoord met M. Nu weet ik wel dat tot voor een jaar of vier geleden in de Match in Gent een ruim assortiment werd aangeboden van orgaanvlees (ik heb het nooit gekocht omwille van gebrek aan vertrouwen). Plots n.a.v. BSE en Dioxine-crisis waren deze plots uit de etalage genomen … Misschien willen ze het risico niet lopen of is het gewoonweg verboden om ze nog te verkopen … Het is misschien tekenend dat ze niet meer te koop worden aangeboden.
    Naar het schijnt is het wel mogelijk om ze rechtstreeks aan te kopen in het slachthuis … mocht het zijn dat je nog eens jeugdherinneringen wil ophalen …

  • ‘Koetong’ associeer ik nog altijd met de familiefeesten einde de jaren 70. Ik zie ze nog voor me liggen … een beetje raar, maar wel lekker!:)

  • Koetong is fantastisch! Dat wordt nu toch nog altijd goed verkocht als delicatesse? Wij maken dat nog af en toe.

    Lever is niet meteen mijn ding, maar niertjes zijn superlekker!

Commentaar is gesloten