Netsensei

Much Ado About Nothing

De Federale en ODF

Kijk, kijk! Groot Nieuws! Peter bericht erover. En ik heb het zelfs op Tweakers.net gekregen!

De Belgische [tag]Federale Overheid[/tag] – of beter Fedict – heeft bij monde van Peter Strickx laten weten dat de ministerraad besloten heeft om het [tag]Open Document Formaat[/tag] (ODF) in te voeren als standaardformaat voor het opstellen en bewaren van elektronische bestuursdocumenten. De facto betekent dat dat Microsoft formaten (.doc,…) zo goed als van hun voetstuk vallen en minder of niet zouden worden gebruikt.

Waarom is dat goed nieuws? Omdat ODF – zoals de naam impliceert – een open formaat en zelfs zo goed als een officiële, ISO gecertifieerde standaard is. Dat betekent dat gelijk wie software kan ontwerpen die [tag]ODF[/tag] documenten kan lezen. Microsoft Word documenten kan je eigenlijk alleen maar goed openen in Microsoft Word. Dat betekent dat je niet zomaar de keuze hebt om een ander programma of besturingssysteem te gebruiken dat ook Microsoft Word documenten te lezen en te maken. Dat is de essentie van het Microsoft monopolie. Virtueel iedereen maakt gebruik van Microsoft Word. Wil je jezelf niet isoleren van de rest van de wereld, dan moet jij ook Microsoft Word gebruiken. Met ODF als standaard heb je wél die keuze welke software je gebruikt. In tegenstelling tot Microsoftformaten, mag je vrij en ongehinderd zelf software schrijven en gratis verdelen of verkopen die ODF documenten kan lezen en schrijven.

Hét voorbeeld is OpenOffice.org, de gedoodverfde concurrent van Microsoft Office waarmee je ODF documenten kan maken en lezen. Je kan OOo installeren op Linux, Windows en zélfs op MacOSX. Bovendien is het vrije software: je kan ze zo gratis downloaden. Je kan zelfs meehelpen met het ontwikkelen van OpenOffice.org als je dat zou willen!

Voor de federale overheid betekent het dat ze niet verplicht is om computers te voorzien van dure Microsoft Windows en Office pakketten zodat iedereen kan werken met de elektronische documenten. Er kan nu worden gekozen om pc’s op administraties uit te rusten met bijvoorbeeld, het vrije Linux besturingssysteem.

Een laatste belangrijk argument waarom ODF zo fantastisch is, is digitale archivering. Wanneer Microsoft stopt met het ondersteunen van Word, dan zijn belangrijke bestuursdocumenten over tien, twintig of dertig jaar niet meer leesbaar. En dat is een groot probleem omdat bestuursdocumenten openbaar moeten zijn en voor iedereen inkijkbaar. Met ODF heb je dat probleem éigenlijk niet: over tien jaar kan je ongehinderd software maken die ODF documenten kan uitlezen.

Soit, dit is supernieuws. The future’s looking bright!