Digitaquoi?

Quote Tijd

“Digitaliseren”. Is dat geen mooier woord voor fotokes trekken? Niet dat ik uw werk wil bekritiseren, maar een vriend van me doet archivistiek en zei dat het vooral dat soort werk was.

Yargh! Digitaliseren is toch iétsje meer dan dat. Ja, je moet je spullen scannen, of in een audiovisuele studio kruipen. En ja, het is slorpt pakken kostbare tijd op. Maar dat is maar een deeltje ervan. ’t Is helemaal geen doel op zich. Want zo zien de meesten het blijkbaar – soms met een zeker dédain – toch. Digitaliseren moet je kunnen verantwoorden. Bijvoorbeeld om je collectie toegankelijk te maken. Geen mens die begot een – ietwat belegen – magneetband goed zal kunnen raadplegen. Of je moet al een beetje liefhebber zijn of zelf van zekere leeftijd zijn. En dan zwijg ik nog over sonophile of cylinders! Neen, dan is het makkelijker om het zaakje te digitaliseren en digitaal aan te bieden op het web. Via een audiovisuele website. Of een virtueel museum. Valoriseren noemen ze dat.

Audiovisueel materiaal hoeft immers niet noodzakelijk het kneusje binnen de historische wetenschap te vormen! Kijk maar naar dit project of mijn artikel in Brood en Rozen (2005/3) en dan zwijg ik nog over mijn eigen werk en al die andere projecten.

Er is meer dan enkel maar papier en perkament in een archief. En wat heeft het – bewijskracht en andere jurdische verplichtingen even buiten beschouwing gelaten – voor zin om die te bewaren als niemand ze kan of wil raadplegen, laat staan van hun bestaan afweet?

3 replies

  • Zie, dat bedoelde ik dus niet. Waarschijnlijk ook omdat ik zelf geen benul heb van correct digitaliseren. De mensen die achteraf het gedigitaliseerde materiaal gebruiken zullen ongetwijfeld enorm dankbaar zijn.

  • Digitaliseren is meer dan foto’kes trekken. Is het (als historicus-in spe) niet schitterend je archiefbezoek perfect te kunnen voorbereiden vanaf je PC thuis: opzoeken, aanvragen, etc zodat alles klaarligt als je in het archief zelf bent? Niet iedereen woont immers op 5min van ‘het archief’ en heel vaak mag je naar de andere kant van het land. Als je daar dan nog moet beginnen rondneuzen en wachten op je stukken …

    Hopelijk speingt België weer eens niet veel te laat op deze trein…

  • ’t Is absoluut een goed idee. Voor mijn eigen thesis moe(s)t ik van de naar Middelburg in Zeeland. Reken maar uit hoelang dat treinen is vanuit Gent, of nog erger, vanuit Limburg. Het is dan wel tof dat je op voorhand uw documenten al kan controleren en liefst zelfs al aanvragen.

Commentaar is gesloten