Geprikt

Unlike Others, heb ik geen last van mijn griepspuitje. Ik vind het persoonlijk nogal idioot dat mensen het ongemak van de zogenaamde “kleine griep” – of de pijn in de arm omdat de dokter verkeerd gestekt heeft – hoger inschatten dan de algemene volksgezondheid.

Het is ontstellend hoeveel er denken dat griepremmers en antibiotica the way to go is. Voor die mensen heb ik slechts één woord: resistentie! Het feit dat antibiotica geen fluit tegen virussen helpen, zouden die juist de laatste redmiddeltjes moeten zijn. Om nog maar te zwijgen van de verwarring met een klassieke verkoudheid die de meesten maken. Als ik u iets uit eigen ervaring kan zeggen: influenza is a whole different ball game waarbij een beetje hoofdpijn door sinussen vol snot niets vergeleken is.

Overigens kan ik u vertellen dat de pokken juist dankzij vaccinatie werden uitgeroeid. Dus take it like a (wo)man wanneer de dokter u uw jaarlijkse spuit geeft! Je helpt er niet alleen jezelf maar ook de mensheid mee.

19 replies

 • Ik zal er vrijdagochtend aan moeten geloven! En ja…ik heb last van een pijnlijke arm…rien à faire…gewoon niet aan denken…c’est simple comme bonjour!

 • vaccinatie is niet nodig als je geen 60plusser bent en geen bijzondere klachten hebt…

 • Je laten vaccineren is toch enkel nodig als je 60plusser bent of bepaalde klachten hebt?

 • Matthias

  24 oktober 2005 at 4:45 pm

  Wel. De reden waarom er zo wordt aangedrongen om je te laten vaccineren is niet alleen medisch, maar ook economisch. Voor een werkgever komt de aanschaf van een vaccin goedkoper uit, dan een werknemer die een week ziek in bed ligt. Op macroniveau gaat het om een smak geld. Vergeet ook niet de medische kosten die door de sociale zekerheid gedragen moeten worden!

  Hetzelfde geldt voor kinderen. Een weekje ziek is op zich niet erg, maar het wordt wel een probleem wanneer er gedurende het griepseizeon gedurige 8 van de 20 kinderen in een klas afwezig zijn.

  Nog een reden om je te laten vaccineren.

 • Eens goed uitzieken lijkt me toch gezonder dan elk jaar een vaccin te nemen.

  Ga al gans mijn 26jarig leven zonder vaccin door het leven en ben de échte griep (en inderdaad geen verkoudheid) slechts 2 keer tegengekomen. Mijn vriend die zich al 10 jaar laat vaccineren heeft het daarentegen al 5 keer aan zijn been gehad…

 • Matthias

  24 oktober 2005 at 4:59 pm

  Da’s natuurlijk je eigen ervaring. Als je met 2 bent, kan je moeilijk nagaan wat nu beter is aangezien toeval een grote rol speelt. Wanneer je hetzelfde zou vragen aan pakweg 1000 man zou je een iets anders breed krijgen.

 • Enkel om aan te tonen dat een vaccinatie niet 100% beschermt tegen de griep. De economische reden gaat dus niet helemaal op.

 • Ik ben 37 jaar en nooit ziek, wel al eens een verkoudheidje of een wat grieperiger gevoel maar nooit echt zo ziek dat ik in bed moet blijven liggen.
  De reden daarvoor is dat ik vroeger door mijn moeder steeds ben moeten uitzieken in bed en buiten pijnstillers bijna nooit andere medicatie kreeg (wat betreft griep of verkoudheid he).
  Het gevolg is dat ik een goede weerstand heb opgebouwd die me nu nog steeds van pas komt. Op te jonge leeftijd beginnen met vaccins zal uw eigen weerstand verlagen zodat ge op latere leeftijd steeds een prik zult moeten halen.
  Ik begin ermee wanneer ik echt eens goed ziek geworden ben. Hopelijk niet voor mijn 60ste he.

 • de griep heeft mij nog maar 1x te pakken gekregen.. ik vermoed dat alcohol nogal veel “beestjes” de dood injaagt 😉

 • ikke geef kaiserin gelijk ze! trouwens, moest iedereen zich laten vaccineren tegen griep, dan zouden er onvoldoende vaccins zijn en zouden de mensen die het echt nodig hebben wel eens de duppe kunnen zijn!

 • Matthias

  24 oktober 2005 at 8:53 pm

  Onvoldoende vaccins, da’s een kwestie van productie he.

  In se zie ik het verschil niet tussen een griep zonder hulp uitzieken en vaccineren. Beiden zijn immers hetzelfde: je loopt het virus – al dan niet verzwakt – op en het immuunsysteem reageert daar dan op. Het leert het virus herkennen en uitschakelen.

  Ik zie dan ook niet in hoe een vaccin je weerstand tegen virussen juist zou verlagen. Ingeënt of niet, als je een stam oploopt die niet in het vaccin zit, dan word je hoe dan ook ziek.

  Ter referentie: ik heb nog maar een keer écht griep gehad. En als ik al ziek werd in de jaren dat ik was gevaccineerd, dan ging het zeker niet om griep.

  Kaiserin, de economische reden gaat inderdaad niet de volle 100% op. Ik geloof niet evenmin dat een vaccin voor het volle pond beschermt. Daar speelt je eigen lichaam een minstens zo belangrijke rol in. Maar de schade op voorhand zoveel mogelijk beperken vind ik absoluut geen slechte strategie.

 • @kaiserin: 2 keer de griep gehad hebben vind ik wel veel …
  ik heb nog nooit de griep gehad, en ben het ook niet van plan …:p
  ik ben nog maar 1 keer gigantisch ziek geweest (voor 2 dagen) en dat kwam door een vaccinatie in het zesde leerjaar. want geloof het of niet, van een vaccinatie kan je FERM ziek worden :s … al is het maar van heel korte duur gelukkig.

  en trouwens: vaccinatie tegen de griep moet inderdaad vooral bij oudere mensen en speciale gevallekes. gezonde jonge mensen moeten tegen een stootje kunnen! maar ja, kindjes tegenwoordig mogen zelfs geen spatje modder op zich krijgen, en de anale fase is al helemaal verboden, het is niet moeilijk dat ze van het minste windje ziek worden! …

 • Ik hou het gewoon bij uitzieken net zoals Bartek, the natural way, geen vaccins. Ik heb bij mijn weten geen griepvaccinatie meer ontvangen sinds mijn lagere school, toen dat verplicht was. Als ik al eens ziek ben, dan kleed ik mij bij het slapengaan dubbel dik aan onder een heel warm donsdeken, zet ik de chauffage open en drink een goeie grog … zodat ik de volgende ochtend doorweekt van het zweet uit mijn bed stap, dan ben je na een douche en een goeie warme choco zo weer de oude. That’s my way, niets van al die chemische brol. De enige “pillekes” dat ik neem, is mijn vitamine c’ke in de winter en mijn zyrtec (hooikoorts) in de zomer. Al heb ik mijn zyrtec de voorbije zomer amper genomen. En als ik dan toch eens een siroopke neem is het grootmoeders homemade vlierbessensiroop, maar dan vooral omdat dat gewoon lekker is 😉
  Eigenlijk zijn de mensen van vandaag gewoon veel te proper en bouwen ze geen immuunsysteem meer op. Bleobao heeft daar volkomen gelijk in … voor zover het kan, zullen mijn kinderen op de buiten opgroeien, onder het slijk, tussen de beesten, zullen ze regelmatig wat gras en aarde te verwerken krijgen, zullen ze zich thuisvoelen als ze de stalgeur en de geur van mesthopen ruiken … de buiten dat vormt een mens zie.

 • Matthias

  25 oktober 2005 at 12:21 pm

  http://www.vaccinatiezorg.nl/
  http://www.medinet.be/shownews.asp?ID=2083
  http://www.geengriep.nl/wanneervaccineren.html
  http://nl.prevent.be/p/1C9344DFEB10EE14C1256B9C0020B544
  http://www.medinet.be/shownews.asp?ID=870

  “Buiten ouderen, risicopersonen, medisch personeel, enz voor wie het echt aangeraden is om zich te laten vaccineren, moeten ook ondernemingen en instellingen aangemoedigd worden om vaccinatie tegen griep te organiseren voor hun personeel. Zeker wanneer het gaat om sectoren waar absenteïsme door ziekte zeer nadelig kan zijn (onderwijs, sociale diensten,…)”

 • Sorry, maar vind mijn eigen gezondheid toch een klein beetje belangrijk dan eventueel absenteïsme hoor.

  Vind het trouwens vrij beangstigend dat economische redenen belangrijker bevonden worden dan ieders welzijn.

 • – voor ouderen: omwille van verminderde afweer (zij kunnen sterven door griep, terwijl gezonde mensen er enkel ziek van worden).
  – voor het medisch personeel: zij komen in contact met zieke en of oudere mensen, ze wordenn ingeint om hen niet ziek te kunnen maken en de ziekte te verspreiden over de afdeling.
  – en voor andere groepen vind ik dat niet nodig, ze moeten het maar uitzieken

 • Netsensei » Blog Archive » Geprikt en geplooid
 • Tales of Drudgery and Boredom II
 • bij het toedienen van een griepvaccin maakt men gebruik van de virusstam die het jaar voordien heeft toegeslagen wat dus wil inhouden dat de nieuwe griep geen 100% gedekt wordt door het nieuwe vaccin. het is eveneens bewezen dat mensen dikwijls een kleine griep doormaken na het toedienen van een vaccin ( cfr werking ) waardoor je dus in feite tijdens een griepseizoen met twee perioden van absenteisme kunt zitten. denk dat het vaccineren voor jonge gezonde personen een persoonlijke keuze moet zijn ipv opgelegd door overheid.

Commentaar is gesloten