Netsensei

Much Ado About Nothing

Let’s Talk

talk logoGoogle does it again! Nu hebben ze een instant messaging service opgestart die MSN en Yahoo het vuur aan de schenen moet leggen. Als basis maken ze gebruik van het open en gestandaardiseerde (RFC 3920 en 3921) Jabber protocol. Dat betekent dat je niet noodzakelijk gebonden bent aan de Talk client van google, maar dat je ook andere clients zoals Gaim kan gebruiken. Of je kan zelf een client schrijven! (which reminds me: mijn zelfgeschreven java command line client zou hier dus mee moeten kunnen omgaan!) Daarnaast hebben ze deze nieuwe dienst gekoppeld aan hun e-maildienst Gmail. Daardoor kunnen houders van een gmailaccount gebruik maken van Talk. Google kan zich dus ook nog eens beroepen op een potentieel zeer brede gebruikersbasis! Eentje om toch in het oog te houden dus.

Edit: Ik merk net dat Talk default SSL afdwingt. SSL laat toe om je boodschappen te encrypteren vooraleer ze te versturen. Iets wat MSN niét doet. Daardoor is het heel makkelijk om bv. met Ethereal te gaan luistervinken naar MSN gesprekken in hetzelfde subnet zit. Op zich vind ik dat al een goede reden om MSN te laten vallen in het voordeel van Talk.

Edit 2: Volgens de about pagina wordt SSL enkel toegepast bij de authenticatie en niet bij het feitelijk versturen van messages. Bugger! Bij Google zijn ze daar wel hard bezig om werk van te maken. Verder lijkt het me ook best de moeite om eens de Privacy Policy te lezen. Niettegenstaande gesprekken niet gelogd worden, lezen we daar toch het volgende:

When you use Google Talk, we may record information about your usage of Google Talk, such as when you use Google Talk, the size of your contact list and the contacts you communicate with, and the frequency and size of data transfers. Information displayed or clicked on in the Google Talk interface (including UI elements, settings, and other information) is also recorded. We use this information internally to deliver the best possible service to you, such as improving the Google Talk user interface and maintaining a consistent and reliable user experience. We delete all personally identifiable information from our logs after a period of time reasonably necessary to do so. We do not store any of the content of your text or voice communications in our logs.

Wat mij betreft heeft Google toch niet echt uitstaans met hoeveel mensen ik praat en met wie ik praat. Wat ze onder “information displayed en clicked” verstaan, daar heb ik toch ook mijn vragen bij. Toch wel vrij vaag. Moest Microsoft zoiets proberen, dan zou er toch al snel een grote massa met fakkels en hooivorken richting Redmond trekken.