Netsensei

Much Ado About Nothing

Van Bitcoin naar Ether

Sinds jaar en dag bestaat er zoiets als ‘cryptocurrency‘. Digitaal geld, zeg maar, dat niet wordt uitgegeven door een centrale overheid. In den beginne was er Bitcoin, maar sindsdien zijn er tal van nieuwe munteenheden ontsproten. Dogecoin, Litecoin, Ethereum om maar enkele te noemen.

Zoals dat gaat met munteenheden kan je kopen, verkopen en dus speculeren op de waarde van de munt. Het spannende is dat het om zeer volatiele markten gaat. Denk bubbels en crashes. Denk aan rappe cycli waarbij de waarde heel snel kan stijgen en dalen. En dat maakt het zeer interessant voor diegenen die al eens van een risicovolle belegging houden.

Eind 2013 was er een Bitcoin gekte. Op enkele maanden tijden explodeerde de waarde van die munt. Natuurlijk kocht ik ook een kleine hoeveelheid. En inderdaad, ik reed een week of twee met de koers omhoog. Tot de koers de Grote Crash van 2013. De waarde van 1 bitcoin halveerde toen op twee dagen tijd. Ik kwam er bekaaid vanaf, maar in plaats van verliezen te incasseren en te verkopen, heb ik mijn bitcoins behouden. Ondertussen zijn we een 3.5 jaar verder… en is de koers met 300% gestegen. Gevolg: mijn initiële inzet is in waarde verdriedubbeld. Hoera! En dus verkocht ik gisteren mijn volledige inzet.

Had ik dat een week of twee gedaan, dan was mijn waarde bijna verviervoudigd, maar een kleine crash van 3.000$ naar 2.700$ voor een bitcoin stak daar een stokje voor. Niet zo erg. Zodra je je uit een markt terug trekt, heeft achterom kijken helemaal geen zin.

Ondertussen blijkt dat Ethereum de nieuwe lieveling is op de markt van digitale munteenheden. Deze munteenheid heeft enkele technische features die Bitcoin niet heeft. De onderlinge technologieën achter digitale munteenheden kunnen ook op andere manieren worden gebruikt. Op de lange baan is het dus niet oninteressant om hier in te investeren. Op korte termijn is het wel op de tanden bijten. Ook de markt in Ethereum is zeer volatiel. Maar dat is dus de les die ik ook uit Bitcoin heb getrokken.

En dus besloot ik vandaag om een deel van mijn Bitcoin winst te investeren in Ethereum via Coinbase. Het idee is om dit nu te laten rusten en over een jaar eens te kijken wat er mee gebeurt.

Oei, maar Matthias, is dat allemaal niet gevaarlijk? Je bent zo je geld kwijt als je niet oplet!

Eum. Uiteraard. Mijn initiële investering in Bitcoin bedroeg 80$ en die verkocht ik gisteren voor 240$. Vandaag kocht ik 100$ aan Ethereum. Peanuts eigenlijk feitelijk. Bijzonder kleine peanuts. Maar het oorspronkelijke doel van zo eens speculeren is dan ook altijd geweest: met de winst eens lekker uit gaan eten. En dat heb ik toch mooi gehaald. Benieuwd dus of ik dat nog eens kan herhalen.

Speculeren doe je altijd met geld dat je kan missen.