Facebook tips

Facebook, ’t blijft toch wel een speciaaltje. Leuk om mee te foefelen, als plakboek, om er vrienden mee terug te vinden,… en tegelijk is het toch ook wel een pestding. Alsof MySpace nog niet voldoende was. Ten eerste is het een ramp omdat je mailbox platgespamd wordt met allerlei notifications dat deze of gene persoon je gepoked of uitgenodigd heeft.

De tip: klik op ‘account’ in je profielpagina, daarna kies je voor ‘notifications’ en klik ze maar op ‘off’. Onderaan vind je de sectie ‘other applications’. Als je op ‘Show more’ klikt dan kan je facebook monddood maken. Het bespaart je niet alleen een lege mailbox, maar ook heel wat bandbreedte opgesoupeerd door nutteloze facebookspam.

Nog eentje: privacy! Het is leuk om in je overzichtspagina alle activiteit van je vrienden te kunnen zien. Maar omgekeerd zien ze ook wat jij uitspookt! Geen probleem als je vriendenkring beperkt is en je zelf nauwelijks iets doet. Maar als je heel actief bent en een uitgebreid, actief netwerk onderhoudt, tjah,…

Hier de tip: klik in het linkermenu naast de ‘applications’ sectie op ‘edit’. Je kan nu elke app configureren. Elke app stuurt immers notifications naar alle vrienden die dezelfde app hebben staan. Niet erg fijn. Tenzij je de ‘Show my friends stories about this through News Feed and my Mini-Feed.’ optie uitvinkt. Nadeel is wel dat je elke app apart moet configureren, maar je eigen status zal niet zomaar voor iedereen te grabbel worden gegooid.

De laatste tip is dat je diezelfde opties ook best uitschakelt als je een app installeert. Te vaak klikt een mens immers snel door de installatie heen zonder over de consequenties na te denken. ’t Bespaart veel werk en leed achteraf als je van bij het begin zo weinig mogelijk aanvinkt. Aanvinken in facebook staat immers gelijk met het delen van informatie.

Tenslotte vind ik op dit vlak Facebook flink te kort schieten. De interface ziet er wel clean uit, maar ze is op zijn zachtst gezegd redelijk uit elkaar getrokken. Je moet al flink doorklikken eer je alles wat ingesteld hebt. Voorzichtig zijn blijft dus de boodschap!

6 replies

  • In het begin wat stapjes gezet op FB maar kort nadien begonnen die “invites” en “pokes” en “wat nog allemaal” ferm op mijn zenuwen te werken. Zo erg dat ik er in maart de stekker wou uittrekken, wat ik uiteindelijk niet gedaan heb. Ik wil liever in de gaten houden wat er met mijn account verder gebeurd – want deleten is ook geen optie: wie weet wat doen ze ermee achter je rug. Nu ben ik een FB-lurker geworden. Ik lees wél wat anderen doen maar ik doe er zelf bijna niets meer op  (heel weining) en bij de meeste invites duw ik op “ignore” of “delete”.   

  • Nog iets interessants: als je een uitnodiging voor een app krijgt kan je de applicatie blokkeren zodat het nooit meer getoond wordt. Meer zelfs; heb je een ‘friend’ die je altijd zit te spammen met uitnodigingen kan je alle invitaties voor apps van hem blokkeren.
    Handig 😉

  • ja, die “block this application” is ook mijn favoriete knop. hoewel, het is geen knop, het is een gelinkt stukje tekst, en daardoor subtiel minder opvallend.

  • Sorry Matthias, voor al die FB spam!

  • k gebruik da nie
    enkel my space en netlog

  • eb da nu toch ook aangemaakt

Commentaar is gesloten