Netsensei

Much Ado About Nothing

Spam

spamLigt het aan mij of het tegenwoordig écht niet meer te houden van de mailspam? Viagraleurders en beursspeculanten laten het niet na mijn persoonlijke mail als die op het werk meer en meer te vervuilen. Het straffe is dat die laatste al over een zeer sterke filter beschikt. ’t Is pas sinds de laatste maand of twee, drie dat ik de dag begin met het aantreffen van een vijftal spamberichten. Niet de grote massa, maar wel tekenend genoeg om er eens een boompje over op te zetten!

Eigenlijk wordt spam geautomatiseerd aangemaakt. Louche commercanten betrouwen daarvoor op virusschrijvers. Het ongedierte dat zij schrijven maakt van een onbeschermde pc een spamrobot die – zonder dat de eigenaar het merkt – massaal berichten verstuurt duizende mailadressen.

Zulke robots werken tegenwoordig in steeds intelligenter wordende netwerken die botnets noemen. Het gaat om duizenden pc’s waarvan de rekenkracht ongemerkt door de spammer kan worden misbruikt om spam te sturen maar ook om massaal websites aan te vallen. Of om commentspam overal na te laten.

Vandaag nog las ik dat de intelligentie van het ongedierte en de botnets zelfs duurzaam zouden worden. Dus we zijn er nog niet meteen van af. En dergelijke vuiligheid zullen we er waarschijnlijk moeten bijnemen nu de ganse wereld ‘plugged in’ wordt. Wat ik wel wil duidelijk maken is dat dit geen ver-van-mijn-bed probleem is. Spam bestaat bij de gratie van de zovele onbeschermde pc’s die op het internet aangesloten zijn en waar spammers gretig gebruik van maken. Een antivirusprogramma installeren is dus iets wat ze zelfs zouden moeten verplichten als het van mij afhing. Ondertussen probeert ook Microsoft (naast andere besturingsysteembouwers) er iets aan te doen: Vista belooft het een stuk moeilijker te maken om een pc te kapen. Ik ben benieuwd…