Doel

Gisterenavond zijn kameraad V. en ik na de frietjes even op uitstap geweest. We zijn tot in [tag]Doel[/tag] geraakt. Ik wilde wel eens zien what all the fuzz is about. Eigenlijk vond ik het er vrij hallucinant. Het dorpje ligt gekneld tussen de schelde, de [tag]kerncentrale[/tag] en het Deurganckdok. Letterlijk gekneld zelfs. Je moet er via allerlei wegeltjes rond het dok en door het opgespoten havengebied naartoe. Dan word een mens zo opeens geconfronteerd met de gevolgen van industrialisering.

Het dorpje zelf is niet meer dan een postzegel groot. Van kant naar kant hooguit 300 à 400 meter breed. Je loopt er zó doorheen. De meeste huizen zijn gekraakt, ondanks de leegstand, en met het mooie zomerweer was er wel wat volk op straat: spelende kinderen en keuvelende ouders. Er was zelfs een cafeetje (niet uitgeprobeerd). Op de Schelde bleef het vrachtverkeer rustig voorbijvaren en de grote koeltorens van de centrale braakten witte condenspluimen uit.

Boven het dorp liep er bovendien een aantal electriciteitskabels die van de centrale kwamen. Compleet met gekleurde bollen (je kent dat wel). Op dijk leek het zelfs alsof ze de kerk van Doel rakelings misten. Een paar meters meer naar rechts en de toren was onthoofd.

Heeft Doel nog een toekomst? Je voelde dat er van dag tot dag wordt geleefd. En elke dag is er weer eentje gewonnen. En meer ook niet. Wat verder in de polder waren al weer een aantal dijken aangelegd in afwachting van het volgende stukje land dat door de industrie zal worden veroverd. De kans dat er over 15 jaar een [tag]containerdok[/tag] ligt waar wij gisteren hebben gestaan is dan ook heel erg groot.

9 replies

 • Ik ben daar op uitstap geweest met school. Vrij triestig eigenlijk. En nu wonen er geen mensen meer hoor, onlangs heeft de politie daar álle huizen gecontroleerd op krakers of bewoners omdat het vrijwel zeker is dat Doel verdwijnt. Veel protest was er tegen ja, en schone kerk.

 • @Beau: Doel is wel degelijk bewoond. Er is zelfs momenteel een regularisatiegolf bezig om krakers met goede bedoelingen een officiëlere oplossing te geven.

 • Geloof me; heel het Waasland heeft geen toekomst meer. We zouden al die brol beter verkopen aan de Hertog van Alva.

 • Ik ben voor mijn werk ooit eens op bezoek geweest in Lillo. Daar merk je ook sterk de oprukkende Antwerpse haven, niet alleen in het dorpje, maar vooral in de verhalen van de mensen van het Poldermuseum. Rondslenteren in dat dorpje doet je denken aan de serie “Terug naar Oosterdonk”.
  Misschien een idee’tje voor een volgend uitstapje?

 • Matthias, besefte je hoe brandend actueel deze post is? Je was gewoon voor op alle kranten. 😉

 • Matthias

  9 juni 2006 at 11:41 pm

  Eigenlijk besef ik het nu pas… ha! Kijk eens aan… 🙂

 • @matthias & Peter. En dit allemaal omdat matthias begon over doel en ik dan zei: kom, genoeg gezeverd over een plaats die je nooit gezien, heb. In de auto, NU!

 • en eignelijk wou ik de comment van Peter ook al donderdag posten, maar op het werk lukt het mij niet om een berichtje achter te laten. Volgens mij staat daar CGI script (of zoiets uitgeschakeld…)

 • Webster, je bedoelt waarschijnlijk javascript.

  Ik heb Doel eigenlijk ook nog nooit gezien en zou dat wel eens graag gaan bezoeken. Misschien een volgend tripje met de ligfiets? ’t Is nu alleszins geen weer om in een auto te gaan zitten 😉

Commentaar is gesloten