Girl with a pear earring

Onlangs in mijn bezit gekomen: Girl with a pearl earring met femme fatale Scarlett Johansson.

In de tweede helft van de 17e eeuw leefde Johannes Vermeer, een beroemd schilder. De man schilderde toen zijn bekendste werk: een meisje met een parel als oorring. Het verhaal draait rond de totstandkoming van dat schilderij. Scarlett treedt als de jonge dienstmaagd Griet in dienst bij de familie Vermeer. Na veel intrige en achterklap wordt zij uiteindelijk vereeuwigd door Vermeer als het meisje in kwestie. Het plot heeft op zich dus niet zoveel om het lijf. Maar de uitwerking is dan weer heel mooi. Delft in de 17de eeuw wordt tot in de details uitgebeeld. Niettegenstaande dit een product uit Hollywood is, hoor je de kadewerkers in de film in het Nederlands tegen elkaar roepen in de achtergrond. Ook de acteerprestaties mogen er best wel zijn. Colin Firth (Bridget Jones’ Diary) speelt een bescheiden rolletje als Vermeer. Persoonlijk vond ik Scarlett sterker in Lost in Translation. Maar meningen kunnen natuurlijk verschillen.

Soit, als je kans ziet, zeker eens bekijken!

Girl with a pearl earring

10 replies

 • Inderdaad eentje die ik uit het oog verloren was. thx voor de tip.

 • Matthias

  16 oktober 2005 at 11:48 pm

  Geen probleem! Veel plezier ermee! Ik heb hier trouwens nog “Mulholland Drive” liggen. In een moeite gekocht allemaal…

 • Idd…mooie film: mooie fotografie en prachtige beelden. De plot van het verhaal is wat magertjes maar ik heb toch genoten van de film. Nu ja….kostuumdrama’s en ik…hoe saai ze ook zijn, ik blijf kijken!

 • Matthias

  17 oktober 2005 at 8:54 am

  Shakespeare in love ooit gezien? Vind ik een van de betere hollywood kostuumdrama’s van de jongste jaren…

 • Meer dan eens!! Super film. Hoewel ik Gwyneth niet zo graag zie acteren.
  Mijn Ol’ Time favourite is nog steeds Amadeus!
  En Much Ado About Nothing, verfilming van Shakespeare door Kenneth Branagh (en indrukwekkende cast: Emma Thompson, Kate Beckensale, Denzel Washington…)

 • Matthias

  17 oktober 2005 at 11:48 am

  Mental note: Pride & Prejudice!

 • Iedere keer lief en ik in de videotheek staan is het de keuze tussen The Girl of iets anders. Voorlopig is Scarlet nog niet aan de beurt gekomen.

 • Matthias, je vergeet wel iets te zeggen over deze film: een groot deel van de opnames zijn niet verlopen in Delft, maar in onze eigenste Damme!

 • Matthias

  17 oktober 2005 at 8:38 pm

  Juist. Jooooris!!!

 • En misschien toch even zeggen dat het “the pearl earring” is, of wou ge verwijzen naar de peervorm van de oorbel van Scarlet šŸ˜‰

Commentaar is gesloten