Netsensei

Much Ado About Nothing

We budgetteren met You Need A Budget #teamynab

We zijn 6 weken ver. Hoe loopt dat nu zo, van budgetteren met YNAB of You Need A Budget? Heel goed. We zijn natuurlijk nog maar anderhalve maand ver. Naar het schijnt duurt het toch wel even vooraleer we er echt de vruchten van plukken. De eerste weken waren alvast heel leerijk. Tijd dus om wat ervaringen te delen.

Als je het goed wil doen, dan moet je echt elke uitgave bijhouden en elke euro in een budget gieten. Opstarten betekent dus een paar uurtjes investeren in cijferen, nadenken over alle grote en kleine, maandelijkse en jaarlijkse rekeningen. Dat is best wel confronterend, maar wel noodzakelijk.

Het idee? Je verdeelt je maandelijkse te besteden budget over uitgavenpostjes. Boodschappen, kleren, hypotheek, restaurant, vervoer,… alles wordt in kaart gebracht, en alles krijgt een ingeschat bedrag. Elke uitgave die je doet moet je via de YNAB app met het juiste postje matchen. Zo krijg je al snel heel goed zicht waar je geld naartoe gaat.

Ook dat is confronterend, maar het geeft wel gemoedsrust. Je zet immers het geld voor de basisuitgaven al op zij. En in je dagelijkse uitgaven houd je rekening met de andere postjes. Je weet exact hoeveel je kan uitgeven.

Gelukkig is een budget niet in steen gebeiteld. Het mooie is dat je van rolling with the punches kan doen. Zo hebben we een maandelijkse post voor dokterskosten. Als we niet ziek worden, dan kunnen we dat geld transfereren naar het postje boodschappen, of uit eten, of gewoon naar volgende maand waar we ons budget dan bijstellen.

Give every dollar a job, is dan ook een slagzin van YNAB. Je wordt echt wel gedwongen om na te denken over wat je met je geld wil doen en kan doen. En dat geeft meteen ook gemoedsrust. Je ziet immers zelf waar de werkpunten liggen, waar je geld naartoe gaat en of je op het einde van het loon nog wat maand over zal hebben of niet. En je zal ook veel minder snel geneigd zijn om allerlei impulsaankopen te doen omdat je weet dat je dan in je budget zal moeten schuiven.

Het valt op dat we na 6 weken eigenlijk niet meer kijken naar het bedrag op de bankrekening. Enkel de bedragen in YNAB tellen. Het enige waar we voor moeten opletten is dat het bedrag in YNAB overeenkomt met wat er effectief op de rekeningen staat.

YNAB is een Amerikaans product, en dus kunnen ze in Amerika automatisch YNAB koppelen met hun bank. Wij moeten alles handmatig invullen via de app. En dat betekent toch eens om de twee weken een uurtje controleren of alles nog wel klopt. Dat vraagt allemaal wel wat discipline. En da’s meteen ook de grote uitdaging. Onze motivatie is de gemoedsrust dat we veel meer controle hebben over onze financiën.

YNAB heeft ook wat verbeterpunten. Als je met met twee of meer een budget wil beheren, dan moet je dat met dezelfde account doen. Wil je het helemaal goed doen, dan moet je echt elke euro in je portefeuille ook bijhouden. Doe je dat niet, dan wordt het al wat moeilijker wanneer je een geldopname doet aan een automaat.

Ook al kost het wat moeite, budgetteren met YNAB is een echte aanrader.