Kookles

“Waarom kom je niet mee?”, vroeg kameraad H. in juni. Het was Feest in’t Park en het IVO had een standje waar er interactieve demonstraties werden gegeven door de cursisten van de kookles. Ik ging erheen en I had a heck of a time.

Wie mij kent weet dat ik graag kook. Niets geeft zoveel voldoening als zelf een lekkere dis uit je mouw te schudden. In al die jaren heb ik mij de kookkunst voornamelijk zelf moeten meester maken. Met vallen en opstaan. Er was in den beginne gelukkig de helpende hand van kameraad V., maar op het einde van de dag sta ik toch ’s avonds zelf alleen achter de potten.

Laten we wel wezen, als single is zelf mijn potje klaar stomen een gouden principe waar niks dan goeds uit kan voort vloeien:

  • Je kookt al sneller gezond.
  • Uw harde werk wordt beloond met een ongelofelijk gevoel van voldoening.
  • Creativiteit verruimt de geest
  • Je leert wat discipline aan de dag te leggen.
  • ’t Is goed voor uw zelfrespect en zelfvertrouwen
  • Enig kooktalent is een troef als je je toekomstige wil imponeren.

En dus besloot ik het erop te wagen: ik schreef mij in voor de cursus feestgerechten. En gisterenavond begon ook voor mij het schooljaar met de allereerste les.

Hoewel, les in de traditionele zin van het woord is het niet. Elke vrijdagavond komen we met de groep cursisten samen. In het leslokaal staan een aantal keukens. We verdelen ons in groepjes en we maken elk een deel van een viergangenmenu. Tijdens het werk worden we begeleid door de lesgeefster die ons overdondert met allerlei tips en tricks. En natuurlijk mogen we ook van ons zelfgemaakt feestmaal genieten.

Zo heb ik gisteren geleerd om een tartaar van st-jacobsschelp te maken. Aten we papillot van heilbout, een dessert assortiment op basis van aardbeien, en bestond ons voorgerecht uit een overheerlijke slasoep met een aardappeltoastje van zalm met honing en geitenkaas.

Heerlijk!

En natuurlijk zijn de cursisten een vrolijke, losgeslagen bende die op vrijdagavond in de kookles stoom kan aflaten na een stresserende werkweek. Meer moet dat niet zijn.

Iets zegt me dat ik de wekelijkse klim workout nog echt nodig ga hebben.

5 replies

  • Klinkt superleuk! Ik heb ook al meerdere kookcursussen gevolgd en heb me daar goed geamuseerd, lekkere recepten leren kennen en heerlijk gegeten (en vaak ook nog overschotjes meegenomen voor de dag erna). Ik zou alle singles kooklessen aanraden. Je moet eens een dag niet koken voor jezelf, eet veel uitgebreider dan op een doorsnee koken-voor-jezelf-dag en leert nieuwe mensen kennen.

  • Lijkt me ongelooflijk leuk! En lekker .. als ik dat eerste menu lees kan dat jaar alvast niet meer stuk.

  • Wauw, respect. Toen ik op kot zat kon ik me er écht niet toe brengen om alleen voor mezelf te koken; boodschappen doen, koken, eten en afwassen samen duurde 2 à 3 uur, terwijl een maaltijd in het studentenrestaurant op een half uur op is (en vaak ook goedkoper is dan alle ingrediënten samen). Veel respect dus!

  • Kwestie van het weekend stevig in te zetten?

  • @storm: Yep. Verder kom ik niet meer op vrijdag. 😉

    @Greet: Dat ken ik. Koken is idd wel tijdrovend. Vooral het boodschappen doen kost veel tijd. Dat probeer ik een keer in de week te doen. Een weekmenu maken helpt. 😉 Maar de verleiding van een gemakkelijke oplossing weersta ik ook niet altijd, geef ik toe.

    @Lies: Nagel op de kop. 😀 Echt een aanrader voor singles!

Commentaar is gesloten