Netsensei

Much Ado About Nothing

Spaghetti carbonara

Vroeger blogde ik al eens over mijn kookavonturen. Nu ik over en ietwat grotere keuken beschik, wordt het weer eens tijd voor wat meer geƫxperimenteer.

Gisterenavond heb ik nog eens spaghetti alla carbonara gemaakt. Italian style. Hier in Vlaanderen hebben we de slechte gewoon te dit heerlijke gerecht te maken met room en/of kaas. Een Italiaanse kennis vertrouwde mij toe dat dat eigenlijk vloeken tegen de kerk is. Sindsdien volg ik zijn recept om de echte te maken.

Wat heb je nodig? (1 persoon)

  • Pasta (make your pick!)
  • Witte wijn (1 glas)
  • Olijfolie
  • reepjes gerookte spek of ham (150 tot 200 g)
  • Eieren (2 per persoon)
  • Peper en wat kruiden.

Hoe ga je te werk?

Zet een pot water op het vuur en breng het aan de kook. Die heb je nodig voor de pasta. Ondertussen bak je het vlees in olijfolie. Doe er wat peper en kruiden bij. Ik neem meestal het veilige basilicum. Heb je voor ham (wegens geen gerookte spek voor handen), dan kan je eventueel een snuif zout toevoegen. Hou het eenvoudig en begin niet met allerlei kruidencombinaties. Als het vlees gaar gebakken is doe je er de witte wijn bij. Laat het vlees rustig sudderen in de witte wijn.

Als het water kookt gooi je er de pasta in en maak je die gaar (al dente of naar eigen smaak) Giet het water af uit de pot. Breek de eieren en scheidt het eiwit van de dooier. Die laatste meng je doorheen de warme spaghetti. Laat de gebroken dooier zacht stollen zodat ze goed plakt met de spaghetti. Doe het in de wijn gemarineerde vlees bij de pasta. Meng nog eens stevig.

Opdienen met een glas wijn. Afwerken kan je eventueel met een takje peterselie.

Als je alles in huis hebt kan je dit makkelijk op een half uurtje bereiden. Een geoefende chef zal het ongetwijfeld nog veel sneller kunnen. Hou er wel rekening mee dat dit een cholesterolbom is.