Barcamp is een unconference

Vanmorgen werd de eerste Barcamp Antwerpen aangekondigd. 21 maart in Berchem. Fijn! Ik ben op de voorbije Barcamps in Gent altijd met heel wat nieuwe ideëen terug thuis gekomen.

Alleen, de aankondiging op de wiki wijkt wat af van de norm. Meest opvallende ‘nieuwe’ regel is dat iedereen 10 euro stort. Wie actief deelneemt krijgt zijn geld terug. Het is een poging om te maken dat het unconference aspect behouden blijft. Toch zette die nieuwe drempel mij aan het denken.

Op de voorbije twee barcamps heb ik een talk gegeven. Het plan was om deze keer er gewoon bij te zijn zonder zelf iets te brengen. Kwestie van het podium ook eens aan de andere gegadigden te geven. Dat ik dan 10 euro ‘inschrijvingsgeld’ moet betalen – want daar komt het op neer – is voor mij net geen incentive. Als ik nu een talk zou geven is het eerder met een gevoel van moeten dan van willen. En het wil net lukken dat als iets van ‘moeten’ is, het mij al snel minder zal interesseren. Voor mij is juist het vrijblijvende karakter van Barcamp de belangrijkste motivatie om iets te doen. Ik denk dat ik daar wel niet alleen in zal zijn.

Terecht stellen de organisatoren dat een barcamp organiseren duur is. De dag kost immers 35 euro per deelnemer.Dat houdt in: locatie, materiaal, catering, verzekering,… Dat geld moet ergens van komen. Sponsors in de eerste plaats, maar het ‘inschrijvingsgeld’ zal daar ook wel voor bedoeld zijn. Denk ik dan. Want zo wordt het niet verkocht. Ik interpreteer het invoeren van inschrijvingsgeld vooral als motivatie, niet om kosten te dekken… Afin, tot ik tien minuten geleden de kleine lettertjes in de sidebar zag. Men rekent erop van goed 81 deelnemers te ontvangen aangezien er slechts 13 x 3 slots vrij zijn.

Overigens had ik toch wel graag geweten wie/wat er achter dat rekeningnummer schuil gaat vooraleer ik daar zomaar geld op stort. Per slot van rekening prediken we als IT’ers on line voorzichtigheid maar nu wordt er wel van ons verwacht geld over te schrijven zonder te weten wie er aan de andere kant van de collectebus staat.

Los daarvan had ik vanmorgen dan weer een Ticketmatic/Sherpa/… momentje. Je weet wel, je probeert een concertticket voor dEUS on line te bestellen maar het eindigt in een ganse middag refreshen van pagina’s, crashende servers, vloeken, frustratie en – als dame fortuna u gunstig gezind is – een print met een reservatie (je hebt de tickets dan nog niet eens). Wel, ik heb mijzelve opnieuw moeten registreren omdat de wikipagina steeds door anderen wordt bewerkt – wat wel eigen is aan een wiki natuurlijk. Het aantal plaatsen is nu eenmaal beperkt tot 120.

Afin, als ik het allemaal zo wat aanschouw, dan vraag ik mij toch af of de huidige vorm niet voor verbetering vatbaar is? In Vlaanderen organiseren we zo om het half jaar één Barcamp. Voor meteen 120 man. De vraag is groot en slechts de snelsten – de twitteraars – weten een plaatsje te veroveren. Tijdens de laatste barcamp viel het mij dan weer op dat er vier of vijf simultane tracks zijn maar dat men meestal naar die paar grote kanonnen gaat luisteren. Ikzelf sprak de laatste keer voor dik 8 man, Stijn moest het zelfs met 4 mensen in de zaal stellen.

Misschien zou Barcamp ook tussentijds in kleinere vorm georganiseerd kunnen worden. Voor pakweg 40 à 50 mensen. Je zou dat bijvoorbeeld in een polyvalente zaal kunnen doen waarbij mensen in groepen zitten en de discussie kunnen aangaan (het moeten niet altijd presentaties zijn!) met elkaar. Wat het makkelijk organiseerbaar houdt (ook een Barcamp aspect) En daarnaast is er ook nog altijd het concept WordCamp: een unconference die volledig rondt WordPress draait. Of waarom ook niet een DrupalCamp? Zo trek je misschien eens een ander publiek met niet minder interessante ideeën over het hele on line en techy gebeuren.

Mja, ik speel weer met allerlei ideeën hier…

12 replies

 • Het is een beetje moeilijk om achteraf nog na te lezen, maar er was tot 10 minuten geleden een twitterdiscussie hierover, waar dezelfde punten aan bod kwamen, en er wordt over nagedacht om Barcamp Antwerpen toch terug naar de essentie van barcamp te organiseren.

 • Ge hebt 100% gelijk.
  Na een discussie rond middernacht willen we terug naar een essentiecamp.
  Een beetje zoals jij het beschrijft.
  Maar er zullen nog steeds 120 mensen op aanwezig willen zijn. Hoe we dat moeten aanpakken is een ander paar mouwen.

 • Ik ben nog nooit naar zo’n Barcamp geweest, om een aantal verschillende redenen.

  Eén reden was dat ik er redelijk gedegouteerd was dat die dingen altijd al op een half uur vol zitten met mensen die geeneens weten waar ze iets over zouden kunnen vertellen.

  Een andere reden was dat het me (misschien onterecht) voorkwam als waren het weer eens dezelfde Usual Suspects die hunzelfde nummertje kwamen opvoeren voor hunzelfde publiek.

 • Anne (@topanga), @inferis en ik heb er deze nacht inderdaad nogal een geanimeerde discussie over gehad en een barcamp back to basics is waar we voor gaan, nu dit alleen nog duidelijk maken aan de rest van de deelnemers

  De overgeorganiseerde barcamps van gent hebben een hoge norm gesteld, maar niemand claimt dat die gehaald moet worden.

  Trouwens de eerste barcamp is georganiseerd met een max budget van 200 dollar.

  @michel Barcamp is in tegenstelling tot wat je denkt geen show van de usual suspects met hunzelfde nummertje. De beste presentaties komen van anderen. Het zo snel volzitten van de inschrijvingslijst is een ander probleem, maar de meeste hebben inderdaad nu nog geen idee waarover ze het gaan hebben, maar hebben wel een presentatie tegen barcamp, die meestal wel interessant zijn.

 • Zouden gewoon meer Barcamps geen oplossing zijn voor het hoge aantal inschrijvingen? Ik neem aan dat niet iedereen naar alle Barcamps zal gaan als er enkele in dezelfde maand zijn…

 • Heb hier niet veel extra op aan te merken alleen dat de anonimiteit van de organisatoren me eveneens een beetje stoort.

 • Hoe anoniem zijn de organisatoren als ze met naam en toenaam in de wiki staan ?
  Moet het in een animated gif misschien ?

 • Wel ’t is natuurlijk een wiki.

  Tussen gisteren en vandaag is er heel wat gewijzigd. Ik ben er net even doorgegaan. Lijkt me dat er nu al wat meer richting is.

  Ik ga ook even nadenken over een aantal van de praktische problemen.

 • Voor een WordCamp of iets dergelijks zul je denk ik in het kleine België te weinig geïnteresseerden vinden, allez denk ik hé. Maar verder ben ik het wel eens met alles wat je zegt. Het is ook aangenaam om eens een gematigde opinie te lezen (én je komt met oplossingen, niet enkel met klachten) in plaats van alweer zo zwartwit en zo cru.

  Méér Barcamps voor minder drukte is alvast een goed idee, misschien kom ik dan ooit toch nog eens af 🙂 Want ik ben nergens in gespecialiseerd en weet niks interessants te vertellen, en ik heb ook geen fototoestel, maar ik ben wel in vanalles geïnteresseerd, en de trend lijkt te zijn dat ze je dan liever kwijt dan rijk zijn.

 • Ik organiseer binnenkort een barcamp voor de muziekindustrie! Hoera!

 • Ik hou me bewust buiten de Barcampdiscussie, maar kan het niet nalaten te vertellen: aan de presentatie van Stijn op de vorige Barcamp (met 4 man) heb ik heel veel gehad. Aan een beperkt publiek kan je ook iets bijbrengen.

 • Er worden hier een aantal sterke punten aangehaald. Ik was er op BarCamp Gent voor de eerste keer bij, en vond het zeker de moeite waard.

  Het is inderdaad wel zo dat je soms moet opboksen tegen ‘grote kanonnen’ en dat is niet zo eenvoudig. In gent was er bv 1 timeslot die een ganse maar niet opgevuld raakte net omwille van dat feit.

  Ik vind het idee van de kleinere versies zoals een WordCamp, WebCamp, DevCamp, PadCamp, DrupalCamp, MusicCamp en zo eigenlijk nog niet slecht. Het excuus dat je niet aan genoeg publiek zou raken is volgens mij zelfs niet volledig terrecht. Hoeveel belgen gebruiken er immers geen WordPress, Drupal, of zijn er niet geinteresseerd in één bepaald ding.

  Het voordeel van de kleinere versies is dan ook dat je echt specifieker te werk kan gaan. Heb je interessen in WordPress of kan je er iets meer voor vertellen, dan ga je, en anders heeft het niet veel zin.

  Ikzelf bv zou zeker interesse hebben in zo’n WordCamp en andere aanverwanten.

  Groeten,

  Stefaan

Commentaar is gesloten