iMadness

Wel. Het was vanmiddag zover. De persconferentie rond de iPhone 3G in België door Mobistar. De presentatie gebeurde door CEO Benoit Scheen. En aangezien ik op het werk tussen Appleboys zit mocht had ik een frontrowseat om het allemaal mee te maken. Welaan, hoe zit het nu?

 • De iPhone 3G is verkrijgbaar vanaf 11 juli in alle Apple en Mobistarverkoopspunten.
 • Eén toestel per klant om de voorraad te rekken.
 • Het ding is simlock vrij en wordt los verkocht. Geen aankoopverplichting van een abonnement dus en je kan dus schakelen tussen providers. De wetgeving is daarin zeer duidelijk
 • Het kost 525 euro voor de 8Gb versie of 615 euro voor de 16Gb versie
 • Er zijn vier dataplans waarvan het goedkoopste je minimaal 30 euro per maand kost. Ofwel 3 uur gesprek ofwel 300 sms’en en 200Mb aan dataverkeer. De business optie kost 25 euro maar dan heb je 1 uur gesprek ofwel 100 sms’en en 1Gb aan dataverkeer.
 • Een abonnement neem je voor 24 maanden of twee jaar.
 • Garantie op het toestel: 2 jaar. (wettelijk verplicht eigenlijk!)
 • Exclusiviteit van verkoop (dus enkel via Mobistarshops): 2 jaar.
 • Voorlopig geen visual voicemail of pushmail.
 • Je oude iPhone kan je inruilen voor 150 euro.

En nu de hamvraag: is het de moeite om hier in België een iPhone 3G aan te schaffen? Wel, als je absoluut Applemaniac bent, dan laat je dit niet liggen en zou je nu in Brussel bij het verkoopspunt in de Guldenvliesstraat kamp hebben opgezet. Daar wordt immers de eerste iPhone verkocht om 00u01.

Als prijsbewuste consument (koopkracht en zo, hé) wordt het nu alle opties afwegen. Het gaat er natuurlijk om wat je ermee wil doen. Persoonlijk vind ik het toestel ruim overprijsd.

Qua hardware vind ik het toestel nu ook niet zo erg speciaal. Er zit geen GPS in, bluetooth werkt blijkbaar enkel voor headsets en ipv een miniUSB versie moet je het stellen met de propriëtaire apple dock aansluiting. De iconische touchscreen interface is nu ook geen unicum meer. Ook 3G is iets waar heel wat GSM’s over beschikken.

Als je van 3G wilt gebruik maken vind ik minstens 30 euro per maand op tafel leggen als modale consument toch wel vrij veel. Dit is immers een luxe die je boven al je andere maandelijks kosten mag ophoesten: internet, tv, gas, elektriciteit,…

Dat brengt mij bij de betrouwbaarheid van het 3G netwerk. Clopin haalde het al verscheidene malen op Twitter aan: de 3G infrastructuur in belgië is niet gemaakt om veel klanten te slikken. Het zal benieuwen wat Mobistar zal doen om de connectiviteit te garanderen. En, belangrijker nog, wat de andere providers wat prijs en service gaan doen. Zullen ze de kat uit de boom kijken of meteen meer investeren in iPhone tariefplannen en hun 3G netwerk?

Je betaalt sowieso de meerprijs omdat we in een land leven waar koppelverkoop – gelukkig – verboden is. Jammer is dat we zelf geen toestel in het buitenland kunnen bestellen. Immers, je bent verplicht een abonnement te nemen. In de States wordt het toestel zelfs enkel in de winkel geünlocked om dit te garanderen.

De software maakt dan wel weer veel goed. Het ding is immers niets minder dan een kleine laptop waarmee je vrij comfortable kan surfen, mailen, twitteren, feeds lezen,… dankzij de SDK kan je makkelijk zelf een applicatie schrijven voor de iPhone. Het design van de interface is dan ook zeer slick en typisch Apple: één en al gebruiksgemak en plezier om mee te spelen. Via iTunes kan je het ding makkelijk updaten en aan data-exchange doen. Pure eenvoud dus. Alleen, heb je dat allemaal wel nodig? En moet ik 24/7 met het Internet geconnecteerd zijn?

Het blijft al bij al toch een gesloten platform dat volledig door Apple wordt aangestuurd. Je moet wandelen binnen de krijtlijnen die Apple en Mobistar hebben uitgetekend. Foute update, foute software, niet geregistreerd bij Apple,… en het toestel weigert alle dienst. Ik vraag mij zelfs af wat voor gegevens er tussen Cupertino en de iPhone worden uitgewisseld als je die in zijn dock steekt.

De iPhone is niet de enige in het marksegment die biedt wat het te bieden heeft. Andere kapers op de kust zijn Nokia met zijn N-series, de Asus eeePC die binnenkort ook een 3G variant zou uitbrengen en Blackberry. Last but not least is er ook een chinese fake iPhone die je net 100 euro kost. Je krijgt er een werkend toestel voor dat verrassend gelijkt op the real deal. Ik heb de twee toestellen al eens in de hand gehad: uiteraard is het echte superieur aan het plagiaat.

Wat ga ik er nu mee doen? Wel, het toestel kost mij teveel voor wat het mij te bieden heeft. Da’s duidelijk. Het is vooral een zwaar gehyped hebbeding voor early adaptors en applefanaten. Zakenmensen zullen vooral de eenvoud weten te appreciëren. Moest het toestel een stuk goedkoper zijn, dan zou ik een aanschaf nog wel willen overwegen. Maar om nu te kunnen bloggen op de bus of in de auto? Neen, dank u. Eventueel een iPhone versie 1 in de ramsch aanschaffen voor iets meer dan 150 euro is natuurlijk ook nog een optie.

10 replies

 • De iPhone is zwààr overprijsd. Bovendien zijn de tariefplannen niet echt bijzonder. Dat plan van 30 euro biedt je een schamele 200mb, de facto vlakt dat de mogelijkheden van de iPhone gewoon uit. En dat zakelijk tariefplan van 25 euro is dan nog zonder BTW. 

  Dit is een schitterend product, maar zoals je zelf al aangeeft, helemaal niet zo revolutionair of uitzonderlijk dat het die gigantische prijs waard is. Wat is er gebeurd met 199 everywhere? België stond ook op dat scherm te blinken dan. 

  Of je al die opties nodig hebt… Laten we eerlijk zijn, die opties zijn net wat het zo aantrekkelijk maakt. OF je het nu gebruikt of niet, het is een feit dat je het kàn. Dat is nu eenmaal het magische aan early adapter zijn. 

  Maar ik koop hem niet. Ik had voor mezelf beslist dat ik niet meer dan 300 ervoor wou betalen. En ik ben dan nog een applefanaat…

  Succes? Ik geloof het eigenlijk niet.

 • Dan ben ik best tevreden met mijn Palm Treo.  Ook gesloten platform, maar met een goede SDK, heel goedkoop (tweedehands gekocht) en werkt ook op alle netwerken.  Geen UMTS, maar EDGE is meer dan snel genoeg en een pak goedkoper bij BASE.

 • Ik kan me vergissen maar er zit toch net wel gps in?

 • Even als echte Apple fanboy (ja 1 van die op het werk) even paar kleine zaken rechtzetten.

  Exclusiviteit van mobistar is niet officieel bevestigd, maar is een vermoeden.

  Er zit wel een gps in de iPhone 3G

  Pushmail gaat er wel zijn voor exchange en voor de mobileMe accounts. Dit heeft niets te maken met het netwerk of visual voicemail.

  Even kleine randbemerking als je kijkt naar de andere smartphones in de klasse dan is de prijs wel gelijkaardig, dus ik begrijp de prijs wel. In de andere landen koop je hem met abonnement en dat komt je een pak duurder uit.

 • Populisme en koppelverkoop. at Het Instituut
 • Is er eigenlijk iets dat je tegenhoudt om de iPhone te gebruiken met een gewoon EDGE abo van pakweg BASE?

 • Volledig eens met Bunker z’n opmerkingen. Er zit dus weldegelijk GPS in, dat is zelfs één van de grote verschillen tussen versie 1 en 2.
  Zoek eens een smartphone met GPS ingebouwd en bekijk eens de prijzen. Dan zal je zien dat de prijs heel normaal is.
  Het is volgens jouw zwaar gehyped en een hebbeding, maar een paar regels eronder wil je toch wel één aanschaffen. Beetje contradictie in terminis é. 😉

 • My mistake. Ik had gisteren iets verkeerd begrepen. De GPS zit er dus in maar vind ik voor mezelf niet dé feature die het verschil maakt. Ik heb immers geen auto. 😉

  Ik zie niet in wat er contradictorisch aan de vaststelling dat het een hebbeding en de wens om er toch eentje aan te schaffen. Dat was zelfs geeneens kritiek op de iPhone.

  Ik stel wel vast dat de iPhone duidelijk een speeltje is voor early adaptors en zakenmensen. Hetzelfde marktsegment dat ook voor een blackberry of een HTC zou gaan en geen probleem heeft met die prijs. Alleen is er zoveel buzz rond het toestel gecreeërd dat ook andere groepen mensen de mogelijkheden van het toestel wel weten te appreciëren. Al was het maar het gebruiksgemak van de interface zonder alle technische hoogstandjes zoals 3G en GPS. Bovendien is het een toestel dat in het iGamma thuishoort. Een productgamma dat heel wat breder gaat dan alleen maar die beperkte technofans.

  De prijs en het gedoe rond de tariefplannen zaaien dan weer voor onduidelijkheid en ongenoegen. Ik denk dat de reactie van Chris boekdelen spreekt.

  Misschien moet Apple een iPhone lite of zo uitbrengen? Uiteindelijk is de iPod er ook in tal van uitvoeringen gaande van 50 euro tot 600 euro. Door zo te diversifiëren bereikt Apple een brede markt en kan iedereen zich een iPod aanschaffen. Zo ben ik alvast heel gelukkig met mijn goedkope iPod Switch.  Zelfs daar straalt het designwonder van Apple af.

  Het loont eigenlijk de moeite om de kat uit de boom te kijken denk ik dan zo. Dit is nog maar het begin. Ik ben eens benieuwd waar Apple verder naartoe gaat.

 • Ik heb zelf de Iphone en heb geen abonnement bij Mobistar genomen! Gewoon mijn pre-paid kaart erin gestopt. Op internet ga ik toch vooral thuis en op school en daar is Wifi en daar heb je dus geen abonnement nodig!
  Maar kan goed begrijpen dat je wil afwachten, heb ook lang lang lang getwijfeld!

Commentaar is gesloten