Wetenschapsquiz

Eerst en vooral: mijn score

En neen. Ik heb niet gespiekt met Wikipedia of zo. Natuurlijk zegt zo’n quizje maar zoveel:

Zijn de vragen representatief voor het wetenschappelijke kennisniveau? Hell no! Je kan perfect aannemen dat de aarde rond de zon draait of dat het ozongat boven de Zuidpool zit en gelijk even goed ontkennen dat de CO² uitstoot de oorzaak is van het broeikaseffect. Of nog: elke zichzelf respecterende historicus weet dat de val van Constantinopel onder de Turken plaats vond in 1453, maar wanneer de CD werd uitgevonden, dat weten er al een pak minder.

Die quiz staat op de website van De Standaard. Dat betekent dat ze ook voornamelijk door het lezerspubliek van DS Online wordt afgenomen. Ik vond ze toch niet terug op de website van Het Nieuwsblad bijvoorbeeld. Betekent dat dan niet dat het resultaat sowieso is vertekend? En hoeveel mensen hebben die quiz nu precies afgenomen? Staat er ook al niet bij!

Kortom, de klassieke vragen die je bij zo’n dingen moet stellen. Vraag blijft natuurlijk: is het werkelijk zo slecht gesteld met de wetenschapkennis van onze jeugd? En is dat wel zo’n ramp? Kijk, persoonlijk denk ik niet dat het TSO of BSO het nog slechter doen dan vroeger. Neen, het probleem is het kennisdeficit in het ASO waar men tegenwoordig meer mikt op ‘vaardigheden’ (wat dat ook moge betekenen) dan op zuivere ‘feitenkennis’. ‘Tuurlijk is het mooi dat je de methodologie aangeleerd krijgt om feiten op te zoeken op het Internet en er kritisch tegenover te staan. De jeugd *is* nu eenmaal mondiger dan vroeger, en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Alleen, wat ben je met al die kennis op het internet als je niet eens weet dat ze bestaat? Het ‘Hitler, connais-pas’ fenomeen leeft meer dan ooit. En nochtans is de informatie over de Tweede Wereldoorlog meer dan ooit toegankelijk. Het is dat men dat basiskader, die vervelende feitjes en data, gewoon niet meer aanreikt. Wat zou je er meer over willen weten als je er nog nooit over hebt gehoord? Ik durf te wedden dat volgende generaties nog sneller de naam van Osama Bin Laden, laat staan wat 9/11 betekent, zullen vergeten zijn hoewel die informatie zo voor het grijpen ligt.

Brengt mij natuurlijk bij de volgende vraag: wat is het nut te weten wanneer de anticonceptiepil werd uitgevonden? Wel, dat je er tenminste van bewust bent dat het bestaan van de Pil geen vanzelfsprekendheid is, maar een privilege. Wist je trouwens dat de pil pas in 1999 in Japan werd gelegaliseerd? Bij uitbreiding kan je hetzelfde zeggen over het feit dat er hier in Europa reeds in geen 60 jaar meer oorlog is geweest. Juist, een unieke situatie die onze voorouders nooit hebben mogen meemaken. Elke generatie voor ons werd geconfronteerd met oorlog. Juist, daarom dus, om er lering uit te trekken en kritisch te blijven. Nu ja, als het nut van het verleden je interesseert, lees dan Marc Reynebeau’s gelijknamige boekje. Fascinating stuff overigens.

6 replies

 • Mooi gezegd. Had ik zelf niet beter kunnen doen. 😉

 • Allee, ben ik blij dat ik niet de enige ben die 100% heeft gescoord.

  De test staat overigens wel op de site van het nieuwsblad: http://tinyurl.com/2etdxs alleen verwijzen ze door naar de website van de standaard heb ik de indruk.

 • Hmm, interessante opmerkingen. Maar toch zijn niet al die feiten even belangrijk en essentieel om weten (vraag me dan wel niet hoe die te onderscheiden ;))

 • Hm, ik ben de mist in gegaan bij de carburator, de gelijkspanning, de anticonceptiepil en de software. Inderdaad: de software. Ik ben nu eenmaal een vitter. En software die nog niet op een computer geïnstalleerd is, is ook software. Dus software is in wezen niet de verzamelnaam van alle programma’s op een pc. Bovendien hebben macs ook software. Ze moeten hun vragen beter leren formuleren.

  Overigens: de uitvinding van de anticonceptiepil heeft een enorme weerslag gehad op de bevolkingsevolutie en de positie van de vrouw. Vrouwen gingen opeens ook gaan werken. Op lange termijn kun je dus zelfs een verband leggen tussen die pil en de vergrijzing.

  Bij een stageles aardrijkskunde ben ik een tijd geleden nog achterover gevallen toen een leerling 3e jaar ASO de VS niet op de wereldkaart kon aantonen. Vorig jaar viel ik achterover toen mijn Oostenrijkse vriendin van 22 jaar mij vroeg welke Wereldoorlog die met Hitler was, de eerste of de tweede?

 • wie de onrust zaaid zal de vrede moeten afdwingen dat heet oficieel politiek.

 • Wetenschapsquiz « Sara & Koen’s blog!

Commentaar is gesloten